Стартират и новите схеми за саниране с европейски пари

7698
Стартират и новите схеми за саниране с европейски пари
Снимка: БГНЕС

Първите схеми за саниране с европейски пари вече са обявени и общините, които предвиждат мерки за енергийна ефективност, може да кандидатстват. Това става ясно от информация на оперативната програма "Региони в растеж" (ОПРР), управлявана от регионалното министерство. Това финансиране е различно от правителствената програма за безплатно саниране, за която бяха предвидени 1 млрд. лв., пише в. "Сега".

Става дума за отваряне на процедурата по първата приоритетна ос на ОПРР за градско развитие, в която общините трябваше да направят т.нар. интегрирани планове за развитие. Целта е европейските пари да се инвестират обвързано, а не на парче. В схемата са предвидени общо 1.37 млрд. лева, които ще получат 39-те по-големи града. Най-голяма част от средствата се насочват за енергийна ефективност в административни и жилищни сгради - 410 млн. лева. Това са пари, за които ще кандидатстват общините, предвидили в интегрираните си планове саниране, обясниха от регионалното министерство. Следващите 403 млн. лева са за обновяване на градските центрове. За обновяване на обществения транспорт са предвидени близо 238 млн. лева. В схемата има пари и за социалните домове и училищата.

Според указанията общините могат да кандидатстват с проектни предложения до 31 май 2019 г. Но до около година - до 31 май 2016 г., всяка община трябва да кандидатства с проекти на стойност поне 50% от бюджета на града, който е записан предварително в ОПРР. Например за Столичната община са предвидени общо 238 млн. лева и това е най-големия финансов ресурс за българска община. Следват Варна, Пловдив и Бургас, които могат да кандидатстват с проекти съответно за 84 млн., 80.1 млн. и 86 млн. лева. В следващата група по брой население са Добрич, Габрово, Ловеч, Гоце Делчев, Свищов и Панагюрище.

По процедурата са предвидени изцяло електронно подаване и оценка на инвестиционната програма и проектните предложения, уточняват експертите. Вече са подготвени насоки за кандидатстване за следващата схема. В нея също има пари за енергийна ефективност, но за по-малките градове. В програмата са включени общо 28 по-малки общини като Попово, Свиленград, Козлодуй, Крумовград и Ивайловград.

Санирането в Бургас започва – обследват технически първите блокове‏

През следващите дни ще бъде направено техническо обследване на първите 17 блока, които ще бъдат санирани безплатно по Програмата за ене...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com