Как да изберем и финансираме външна топлоизолация за дома?

55828
Как да изберем и финансираме външна топлоизолация за дома?
Снимка: Getty Images

Спокойно може да кажем, че лятото е сезонът на ремонтите. Много от нас избират този период за извършване на така нужните иновации по дума, които да гарантират комфорт и енергийна ефективност. Подобни ремонти са тези за смяна на дограмата и газифизиране на жилището. Направата на външна топлоизолация е инвестиция с дълготрайно предназначение и също толкова важна за енергийната ефективност на дома.

Топлоизолирането е от значение за енергоспестяването, за комфорта и здравето на обитателите на едно жилище. Същевременно то оказва значение на дълготрайността на експлоатация на една сграда. Ако сте решили да предприемете важната стъпка за слагане на външна топлоизолация, трябва да обърнете внимание на няколко важни характеристики и стъпки, съветват експертите.

Когато говорим за топлоизолацията е нужно, разбира се, да се обърне внимание на коефициента на топлопреминаване λ, т.е. характеристиката, която определя топлоизолационните свойства на материала, казват специалисти. Според експертите от значение е също цветът, който е избран за покриване на фасадата. За предпочитане са били светлите гами.

Необходимо е също така да се вземе предвид качеството на вложените материали и предписаната от производителя технология. В зависимост от вида на материалите и изделията за изпълнение външните комбинирани топлоизолационни системи са тези на база пенопласти (пенополистирол, пенополиуретан, фенопласти и др.) и такива на твърди плочи от минерална вата (каменна или стъклена). У нас най-използваните пенопласти са тези на база експандиран пенополистирол (EPS), популярен също и с името Стиропор. Той има по-малък коефициент на дифузно съпротивление на водните пари (m) спрямо изделията от екструдиран пенополистирол (XPS) или тези на база пенополиуретан. Що се отнася до вентилиране на кондензираните водни пари топлоизолационни системи се делят на вентилируеми и невентилируеми. Друг въпрос, на който е хубаво да се обърне внимание, е комбинацията от материали на различни производители. Някои строители смятат, че е хубаво тя да е сведена до минимум.

Когато са ясни топлоизолационните характеристики на продуктите и се взимат под внимание останалите им свойства – горимост, звукоизолация и звукопоглъщане, якост на натиск, опън и разкъсване, проектантите могат да изберат правилния продукт за точното приложение. Добрият избор спестява проблеми, средства и гарантира качество.

Как да финансирате проекта?

Финансирането на ремонта може да бъде изцяло със собствени средства. Ако нямате обаче голяма сума, а ремонтът е все така необходим, могат да се намерят и други варианти.

Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома (REECL) е добра възможност, чрез която може да облекчим бремето върху нашия бюджет. ОББ е единствената към момента банка-партньор на Програмата. Финансирането на външна топлоизолация е възможно с потребителски кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ, който предлага възстановяване на до 30% от направените разходи след приключване на проекта. Повече информация за кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ, както и стъпките за кандидатстване по него и за безвъзмездна помощ можете да откриете на http://ubb.bg/bg-BG/Page/645.

Критерии за подбор на изолации, които се финансират по програмата REECL

Програмата отпуска безвъзмездна помощ по проекти, които се изолират със следните материали - минерална вата (дюшечета и ролки), експандиран полистирол (EPS), екструдиран полистирол (XPS), полиуретан и момпозитна силикатна изолация (минерални топлоизолационни плочи с коефициент на топлопроводност ≤0.046 W/mK). Критериите за максимален коефициент на топлопреминаване на конструктивен елемент са следните: < 0.55 W/m² K, покрив : < 0.33 W/m² K и под : < 1 W/m² K. Нужен е и евросертификат или сертификат, издаден от акредитирана европейска лаборатория. Обърнете внимание, че частично полагане на изолации по фасади на многоетажни жилищни сгради не се финансира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com