X
 
 

Многовековни дървета свидетелстват за разнообразна флора в Дунавския регион

1013 1
photo of Многовековни дървета свидетелстват за разнообразна флора в Дунавския регион
Снимка: РИОСВ-Русе
На територията на РИОСВ-Русе в областите Русе, Разград и Силистра са съхранени 77 вековни дървета. Най-старите сред тях са 5 зимни дъба на възраст над 800 години, които се намират в землището на град Исперих.

Най-многобройни са летните дъбове - 32. Това е доказателство, че в миналото тези територии са били покрити с обширни широколистни дъбови гори. Сред защитените дървета се срещат видовете зимен дъб, благун, полски бряст и бяла черница.

Вековна круша на приблизително 200 години разстила клони в землището на село Щръклево, община Иваново - в границата на природен парк „Русенски Лом”. Интерес представляват вековната гледичия, която се намира в двора на ИСС „Образцов чифлик” и 2 броя конски кестен в двора на катедрала „Света Троица” в град Русе. Тези видове не са типични местни и вероятно са засадени като декоративни.

Най-голямото дърво е летен дъб, намиращ се в землището на село Кошов, община Иваново и е с обиколка на ствола 5,97 м, височина 30 м и възраст над 200 години. Статистиката показва, че 19 вековни дървета са в населени места.

В края месец юни експерти по биологично разнообразие са извършили проверка на състоянието на вековните дървета - два конски кестена и летен дъб, растящи в двора на катедралния храм „Света Троица“ в Русе. Поводът е запитване за отстраняване на опасни клони, които могат да компрометират покривната конструкция на църквата или да бъдат опасни за посетителите. След оценката от експерти на РИОСВ - Русе са извършени необходимите действия по подрязване на част от опасните клони.  

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Генчо 1 Генчо преди 2 седмици Профил на трол?
    А във Видин секат всичко поголовно. Пречи им на новите плочки... :(
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално