СНИМКИ: Единствената актриса в Смолян с "Аскеер" загина в пожар, има и още пострадали

6386
СНИМКИ: Единствената актриса в Смолян с "Аскеер" загина в пожар, има и още пострадали
Снимка: Анита Чолакова

Емилия Ованесян – единствената актриса в Смолян с награда „Аскеер“, загина трагично снощи в пожар. Тялото й е намерено овъглено след полунощ. Адът се е развилнял в блок 13 на Новия център в областния град. Тръгнал е от жилището на 67-годишната актриса. Трима души от съседен апартамент са обгазени и са на лечение в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“. Всички в блока са евакуирани. Потвърждението, че Емилия Ованесян е загинала в пожара е от шефа на пожарната ст. комисар Симеон Цървуланов.

"Сигналът е получен около 12,30 часа снощи. Обгазените са трима. Двама са в ОАИЛ, а единият е в хирургия. Той също е с обгазяване, но явно има и някакви травми. Евакуирани са, качени са в линейка и са закарани в болница. Тепърва ще проучваме каква е причината за пожара. Всичко е изгоряло вътре, голи стени са останали, даже и мазилките са опадали. В тъмната част не може да се направи разследване. В момента колегите са там и правят оглед“, посочи ст. комисар Цървуланов.

Според полицейската информация обаче пострадалите са четирима живущи в съседни апартаменти - две жени на 38 и 40 години, момче и момиче - съответно на 15 и 17 години. Те са настанени в МБАЛ "Д-р Братан Шукеров"- Смолян, за лечение и наблюдение. Огънят е унищожил мебели и покъщнина, опушени са и 150 кв. м стени, опожарен е един автомобил паркиран в близост.

„Детето и майката са в стабилно състояние. Те са от съседен апартамент. На този етап няма опасност за живота им. Приети са с обгазяване. Дишали са пушек и сега 24 часа трябва да дишат чист кислород, за да може да се изчистят телата им“, заяви шефът на отделението д-р Красимир Събев.  

На мястото на инцидента е и директорът на Родопския драматичен театър (РДТ) „Николай Хайтов“ Румен Бечев.

„Сутринта идвам на работа в театъра и разбирам, че е станало нещо при Емилия. Когато дойдох тук, видях ужас, голям ужас. Това се е случило към 2 часа след полунощ. Явно никой не се е усетил вътре и Емилия вече я няма. Не знам дали е била сама, но мисля, че живее сама. В момента обследват. Полицаите не дават да се влиза вътре. Може би ще трябва първо те да минат да си свършат работата и след това ще разберем какво точно е станало. Незнайно откъде е тръгнал пожарът, как се е запалил, но понеже при нея всичко беше с дървена облицовка, бързо се е разраснал. Не е имала никакъв шанс. Може би не се е и усетила. Страшно нещо е“, коментира Бечев.

Преди броени часове двамата с нея обсъждали как да възстановят младежката театрална школа, която Ованесян дълги години ръководеше, паралелно с участията й в почи всички постановки на Родопския драматичен театър.

„Говорихме снощи да си възстановим театралната младежка школа и днес всичко отиде на кино. Театърът осиротя, опустя. Всички знаят, че тя беше гръбнакът на нашия театър. Загубата ни е много голяма. Тя е почти във всички представления. Както и да е, това ще го оправим, но най-голямата ни мъка е, че няма да можем да си върнем Емилия. Аз говоря за загубата на театъра. Иначе всички в нашия град знаят коя е Емилия. Съдба. Никой не знае кога, как и защо“, каза съкрушен директорът на РДТ.

Емилия Ованесян е родена през 1957 г. Завършила е "Актьорско майсторство за куклен театър" в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1980 г. в класа на проф. Атанас Илков. Тя е част от актьорския състав на Родопския драматичен театър и само преди дни е имала участие в пиесата "Бившата мис на малкия град”. Ованесян е носителка на престижната награда "Аскеер" през 1994 г. за главна женска роля в образа на Аркадина от "Чайка" на Чехов.

Още от Смолян:

Евакуираха театъра в Смолян след пожар, избухнал в заведение

Една жертва и няколко ранени при пожар в Смолян

Пожарът над Хвойна е овладян

Пожари помрачиха Великден в Смолянско, отнеха два живота 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Народният театър отличи Филип Арно и Марта Коание за приноса им към българското изкуство

Обявиха номинациите за наградите АСКЕЕР 2024 (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Суинг танцьори от над 50 държави идват за Sofia Swing Dance Festival

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com