ЮНЕСКО бие тревога за Големия бариерен риф

27209
ЮНЕСКО бие тревога за Големия бариерен риф

ЮНЕСКО настоятелно призова Австралия да вземе спешни мерки, за да опази Големия коралов риф от бума на експлоатацията на минни и газови залежи.

Организацията на ООН за образование, наука и култура заплаши да включи рифа в списъка на обектите на световното наследство в опасност.

Австралия предприе програма за безпрецедентни инвестиции в разработването и експлоатацията на енергийни ресурси, за да отговори на растящото търсене на Азия, по-специално с реализирането на тръбопровод на стойност 450 милиарда австралийски долара (435 млрд.долара).

Най-дългият коралов риф в света все още не е засегнат до такава степен, че да бъде обявен в опасност, но според ЮНЕСКО броят и мащабите на проектите, включително и за втечняване на природен газ, минното дело и туризмът представляват реална заплаха.

Понижаването на качеството на водата и промяната на климата носят големи рискове, но основното е да се ограничи икономическото развитие, което застрашава издържливостта на кораловата бариера, изтъква ЮНЕСКО.

Организацията заплаши да обяви големият бариерен риф в опасност, ако някои от най-мащабните проекти не бъдат изоставени, и даде на Австралия срок от осем месеца, за да разработи харта за по-поносимо развитие.

Австралийският министър на околната среда Тони Бърк призна, че кораловият риф е изложен на рисковете, произтичащи от климатичната промяна и въздействието на развитието на крайбрежието и че Австралия си дава сметка за това. Готови сме да предприемем мерки за опазване на морската среда, посочи Бърк. 

Източник: БГНЕС

Редактор: Яна Биберова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com