Facebook отрича, че прави политическа цензура

616
Facebook отрича, че прави политическа цензура
Снимка: iStock/Guliver

Социалната мрежа Facebook категорично отхвърли обвиненията в политически пристрастия. Изборът на новини, публикувани в социалната мрежа, се прави обективно, на база на алгоритми, а не въз основа на субективни решения на служителите, увери един от вицепрезидентите на компанията Джъстин Осовски.

Отправна точка за скандалните обвинения стана миналия понеделник публикацията на мрежовия ресурс „Гизмодо” (Gizmodo). Според него, в раздела за вести в социалната мрежа Trending Topics, е предвиден механизъм за пресяване на новини, според техния източник. Както твърди Gizmodo, служители на Facebook редовно отстранявали оттам новини, представляващи интерес за "консервативно настроените читатели".

Внимание - чрез Facebook се крадат пари с жесток вид измама

Нов вид измама удря все повече потребители в социалните мрежи, особено Facebook. Хакери разбиват профили във Facebook и пишат на потреб...

"Ние се ръководим от правила, които предвиждат цяла поредица от ограничения и балансиране, призвани да помогнат да се изберат най-важните и популярни новини, независимо от това дали те се вписват или не в идеологическите рамки", каза Осовски. Facebook не разрешава и не съветва нашите рецензенти да дискриминират източниците на новини въз основа на тяхната политическа ориентация", обобщи вицепрезидентът, като увери, че потенциалните топ новини в социалната мрежа се определят "на базата на алгоритъм, т.е. формула", предаде БГНЕС.

Главната редакторка на Gizmodo Кейти Дръмънд не видя в обяснението на Осовски „нищо, което би било в противоречие с публикуваното" от аналитичната компания.

Миналия вторник председателят на американската сенатска Комисия по търговията, науката и транспорта Джон Тун поиска от Facebook да предостави списък на всички информационни материали пуснати или отстранени от раздела Trending Topics от януари 2014 г.". Тун поиска и изясняване "организационната структура" на функцията и точно да се посочи, „кой в крайна сметка е отговорен за одобрението на неговото съдържание". В тази връзка сенаторът много се интересуват дали щатът на компанията включва служители, които определят съдържанието на информацията в този раздел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии