Facebook прави радикална промяна в новините

4584
Facebook прави радикална промяна в новините
Снимка: Getty Images

Facebook се променя и ще предлага новини по различен начин. Тестовете на новата визия на най-популярната социална мрежа вече започнаха със стотици хиляди потребители в Северна Америка. Собственикът на интернет гиганта Марк Зукърбърг обеща широта на съдържанието и по-малко фалшиви новини, предава Нова телевизия.

Facebook пуска реорганизиран и модернизиран новинарски раздел. Първите, които ще го видят, са 200 000 потребители на социалната мрежа в САЩ. Основателят и ръководител на компанията Марк Зукърбърг не пести похвалите за новата форма на новините.

Марк Зукърбърг обяви големи промени в социалните мрежи

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг обяви редица промени в някои от най-популярните интернет приложения в света, пише BBC. Те засяга...

"За първи път от създаването на Facebook, ще има специален раздел за висококачествена журналистика. Не говорим само за наш алгоритъм, който да подбира новините. Наели сме опитни хора, които разбират от журналистика и имат успешна работа в тази сфера", казва създателят на интернет гиганта Марк Зукърбърг.

Този ход на Facebook идва под натиска на общественото мнение, както и недоволството на политици и активисти, че социалната мрежа се е превърнала в платформа за фалшиви новини. Често има и съмнения, че недобросъвестни елементи използват Facebook за опити да манипулират нагласите на милионите потребители по редица чувствителни въпроси.

"Възможността хората да персонализират новинарския си поток няма да бъде отнета. Главните теми и основното водещо съдържание в секцията ще бъдат подбирани от професионалисти, на които плащаме за това. Така ще избираме какво да показваме, а няма да показваме всичко, което даден издател е решил да публикува", обяснява Зукърбърг.

Facebook обяви, че са заделили 300 млн. долара за новата дейност. Според експерти това бележи значителна промяна в работата на социалната мрежа и отношенията ѝ с традиционните медии.

Сайтове за дезинформация печелят $235 млн. от реклами

Приходи от реклами ефективно поддържат уебсайтове, обозначени като източници на дезинформация с милиони долари, показва проучване, цити...

"Наблюдаваме внимателно процеса, защото реално за пръв път Facebook ще плаща значителни суми на издателите. Те и досега даваха някакви пари за видео излъчванията в опцията Facebook Live, но тази програма е по-мащабна, по-дългосрочна и парите за медиите са повече", заяви медийният експерт Кен Доктър.

Експертите подчертават, че новата идея на интернет гиганта има очевидни проблеми. Facebook казва, че ще започне новинарския раздел с около 200 медии, сред които традиционни издания като WallStreet Journal. Следващата стъпка е да се включат международните медии и селекцията става сложна.

"Кой взима решенията и кой пасва на определението "легитимна новинарска организация"? Именно този въпрос, с който се сблъскаха и Apple и Google, създаде проблеми на Facebook, които стигнаха до Конгреса. Имаме 48 щатски главни прокурори, които гледа и когато Facebook каже: "Tази медия не е легитимна, тази оценка може да бъде поставена под въпрос!", каза Доктър.

"Наясно съм, че за да се ползва нашия продукт с доверие и уважение, той трябва да бъде максимално независим", добави Зукърбърг. Собственикът на Facebook се съгласи, че предизвикателства има, но изрази увереност, че избраният път е правилен.

Facebook няма да проверява за достоверност публикациите на политици (СНИМКИ)

Facebook няма да проверява за достоверност публикациите на политици, обяви социалната мрежа година преди президентските избори в САЩ. О...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Yellow Week на Kärcher: Най-добрите продукти за почистване с до 25% отстъпка

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии