Откриват институт за компютърни науки и изкуствен интелект в България с бюджет 170 млн. лв.

5264
Откриват институт за компютърни науки и изкуствен интелект в България с бюджет 170 млн. лв.
Снимка: Getty Images/Guliver

На 11 април  от 11 часа в НДК ще бъде открит новосъздаденият Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии. Събитието ще е официално и на него ще присъства премиерът Кирил Петков.

Създаването на INSAIT - Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology е безпрецедентно събитие и бележи повратен момент в историята на науката и иновациите не само в страната ни, но и в региона.

Изкуствен интелект предсказва развитие на Алцхаймер две години по-рано

Изкуствен интелект (ИИ) може точно да предскаже кои пациенти ще развият болестта на Алцхаймер през следващите две години. В проучване, ...

Каузата на INSAIT е да наложи България като световна дестинация за изследвания и иновации, като се превърне в притегателна точка за топ таланти,  и да създаде предпоставки за развитието на икономика, базирана на продукти с висока добавена стойност и интелектуална собственост.
 
INSAIT е създаден в партньорство с два от водещите университети в света: швейцарските политехники ETH Zurich и EPFL, чрез международно споразумение, ратифицирано от българския парламент, което осигурява бюджет от близо 170 милиона лева за срок от 10 години. 

Институтът се ръководи от световно признати български и чуждестранни учени от топ университети в САЩ, Швейцария и Израел.

Основни участници в събитието ще бъдат: министър-председателят на Република България - Кирил Петков, президентът Румен Радев, министърът на образованието и науката - акад. Николай Денков, министърът на иновациите и растежа - Даниел Лорер.

Също така ръководителят на швейцарския отдел по икономически въпроси, образование и изследвания и бивш президент на Конфедерация Швейцария (2021 г.) - Ги Пермелин, носителят на Нобелова награда проф. Дан Шехтман (Technion, Israel), носителят на наградата Тюринг (Нобел еквивалент за компютърни науки) - проф. Шафи Голдвасер (MIT, UC Berkeley), вицепрезидентът на Google Research и директор на Google AI - д-р Джеф Дийн, вицепрезидентът на Amazon Web Services - проф. д-р Байрън Кук, европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младежта - Мария Габриел, президентът на European Research Council  (ERC) - проф. Мария Лептин, президентът на ETH Zurich - проф. Жоел Мезо, президентът на EPFL - проф. Мартин Ветерли, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, председателят на Консултативния съвет на INSAIT - проф. Драгомир Радев (Yale), архитектът на INSAIT и председател на Надзорния съвет - проф. Мартин Вечев (ETH Zurich).

Франция инвестира 2,2 млрд. евро в развитието на изкуствен интелект

Френските власти обявиха планове да инвестират съвместно с бизнеса общо 2,2 милиарда евро в развитието на изкуствен интелект. Това съоб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии