Ивар Бьорнсон от Enslaved: Носим ви много магия

11296
Ивар Бьорнсон от Enslaved: Носим ви много магия

Само няколко часа след като кацнаха на българска земя норвежката прогресив/блек метъл банда Enslaved излизат на сцената на най-големия рок фестивал у нас - Sofia Rocks. Честта да се срещна един от първосъздателите на групата и втори вокал - Ивар Бьорнсон. Оказа се, че славата по никакъв начин не е повлияла на него или семейството му, и той определено е от породата "земни звезди".  Ето как разказа той за предстоящите планове на групата, както и за новия албум специално за actualno.com.

-Здравей, Ивар. Как си? Как пътува?

Благодаря, добре съм. Изморени сме, но нямаме търпение да излезем на сцената след малко (часът е 18:00, участие им започва в 18:45 - б.а.).

- Как са момчетата от групата?

- Вълнуват се, все пак сме в нова страна, на голям стадион, знаем, че имаме много фенове тук, които чакат нашето представяне. Имаме доста какво да доказваме и показваме.

- Свирили ли сте преди с някоя от днешните обявени групи?

- С никой, освен с Rammstein.  С тях се засякохме на няколко фестивал - веднъж в Норвегия, веднъж и в Германия. Но в края ан вечерта те идват със своите 25 тира, а ние се движим само с един бус, така че не се нуждаем от тях. 

- Феновете ви определят музиката, която свирите като "магия". Донесли ли ли сте ни от магията тази вечер?

- Тъй като това е първото ни идване както в София, така и в България, сме подготвили няколко неща. Жалко, че имаме само един час, който наистина е крайно недостатъчен, за да изпълни максимално всичко, което бихме искали. Да, имаме много магия - няколко стари парчета, няколко от новите.

- С колко парчета от новия албум ще ни зарадвате?

- Само с две. Предполагам, знаеш, че са доста дълги. Затова сме избрали само две.

- Относно новия ви албум - какво точно се случи, защо сменихте стила? Има ли общо с новия лейбъл, с който подписахте договор? (RIITIIR - б.а.)

- Не, няма нищо общо с лейбъла. Албумът вече беше почти готов, преди ние да подпишем Пък и се занимаваме от толкова много време с музика, че един нов договор не би повлиял по никакъв начин на стила ни. С групата решихме да изследваме мелодичната страна на музиката, да направим нещо по-различно и забавно. Просто правим нещата, които ни харесват.

- Ще продължите ли в тази посока с музиката?

- Мисля, че да. Много се забавлявахме и определено ни хареса. Така че най-вероятно ще продължим.

- Кога да очакваме нещо ново от групата? Подготвяте ли нови проекти?

- Да, в момента подготвяме няколко съвсем нови парчета. Занимаваме се с още много неща, обикаляме постоянно, затова мисля, че средата на 2014 година ще има нещо завършено.

Остава по-малко от час до старта на Sofia Rocks

Сцената на Sofia Rocks е напълно готова за грандиозния спектакъл на Rammstein! Внушителната конструкция бе завършена цели 24 часа преди...

- Къде планирате да бъдете в следващите месеци?

- Утре заминаваме за Букуреш, на двудневен фестивал. След това ще имаме участия на няколко фестивала - Германия, Франция, Норвегия. След това ще се върнем в родния ни град с Грутл - Хаугесунд. Там ще свирим със симфоничен оркестър.

- Да нямате планове за съвместни парчета с тях?

- Не, просто ще вземем участие в младежки фестивал и организаторите му са избрали да ни поканят, за да изпълним три песни. Така че, ще се задържим малко вкъщи.

- Виждам, че носиш халка. Как приема жена ти дългите ти отсъствия?

Сцената на Sofia Rocks е почти завършена

Вчера голяма част от камионите с техника на Rammstein пристигнаха в София! Сцената е почти готова, а от вчера започна монтажът на освет...

- Всъщност тя е един от главните виновници, за да пътуваме постоянно. Тя е мениджър на групата, преди обикаляше много с нас, но сега седи повече вкъщи. Грижи се за дъщеричката ни, която е на година и половина, но същевременно движи доста от нещата за групата.

- Остава ли ти време да почиваш?

- Да, всеки път, когато се прибера вкъши и имам малко свободно време за нея, успявам да си почина. В момента е много малка, но с майка й сме решили да правим семейни посещение на фестивали, точно като този тук.

Автор: Десислава Мирчева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com