Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белград остава ангажиран с териториалната цялост на Украйна: Сръбският премиер

13 май 2024, 17:19 часа • 2703 прочитания

Сръбският премиер Милош Вучевич подчерта, че страната му остава ангажирана със зачитането на международното право и териториалната цялост на Украйна. Това се случи по време на негова среща с украинския външен министър Дмитро Кулеба и с първата дама Олена Зеленска в Белград.

Още: Дмитро Кулеба и Олена Зеленска пристигнаха в Сърбия за първи път от началото на войната (СНИМКА)

"Срещнах се с министър-председателя на Сърбия Милош Вучевич и изразих благодарност за хуманитарната помощ, която Сърбия оказва на Украйна. Обсъдихме начини за разширяване на двустранната търговия и връщането ѝ на довоенните нива. Във връзка с това се договорихме да проведем първото от 2013 г. насам заседание на Междуправителствената украинско-сръбска комисия за сътрудничество в областта на търговията, икономиката, науката и технологиите", написа в Twitter Кулеба.

"В Белград с министъра на външните работи Марко Джурич обсъдихме начините за развитие на двустранното ни сътрудничество. Министър Джурич изрази подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Аз отговорих реципрочно по отношение на Сърбия. Обсъдихме и интеграцията на двете страни в ЕС", допълни Дмитро Кулеба в друга публикация.

По време на посещението си украинският топ дипломат се срещна още с президента Александър Вучич и по план трябваше да разговаря с председателя на парламента и бивш министър-председател Ана Бърнабич.

Зеленска пък присъства на подписването на споразумение за сътрудничество между Националния университет „Тарас Шевченко“ в Киев и Белградския университет. Тя посети няколко паметника в компанията на сръбската първа дама Тамара Вучич, съобщи агенция AFP, цитирана от БГНЕС.

Балансът на Сърбия между Изтока и Запада

Сърбия върви по особено тесен хребет между Изтока и Запада след нахлуването на Русия в Украйна. Белград осъди руската инвазия, но отказва да се присъедини към санкциите на западните държави срещу Москва.

Илюстрация на този крехък баланс е, че след срещите си с ръководителя на украинската дипломация и Олена Зеленска президентът Вучич ще приеме руския посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко на 14 май. Тези срещи се провеждат няколко дни след като Русия започна нова офанзива в Харковска област: Русия има тактически успех в Харковска област: Признание на украинския генщаб.

Сръбският президент, който миналата седмица посрещна китайския си колега Си Дзинпин в Белград с големи фанфари, се е срещал с украинския си колега Володимир Зеленски три пъти от началото на войната в Украйна, винаги в кулоарите на международни форуми.

Той се срещна и с руския диктатор Владимир Путин през октомври 2023 г. по време на икономическа и политическа конференция в Пекин.

Още: Хиляди посрещнаха Си в Белград. Вучич: Такава любов няма да видите другаде (ВИДЕА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес