Руското предложение за "Оскар" е "Белият тигър"

24178
Руското предложение за "Оскар" е "Белият тигър"

Лентата "Белият тигър" на Карен Шахназаров за Великата отечествена война (1941-1945) е руското предложение за "Оскар". Решението беше взето от т.нар. руски "оскаровски" комитет, който се събра на заседание в Москва.

Неговият председател, режисьорът Владимир Меншов, който е носител на "Оскар" за "Москва не вярва на сълзи", заяви, че изборът е бил труден. Всеки от участниците в комитета е настоявал на своето предложение, но все пак всичко е приключило "без ексцесии", добави той.

"Оскаровският" комитет се събра в обновен състав. Миналата година избухна шумен скандал, след като Меншов не се съгласи с мнозинството, гласувало за филма на Никита Михалков "Изпепелени от слънцето 2".

Настоящият състав на комитета е напълно обновен. Той включва носители и номинирани за "Оскар", а също така продуценти и режисьори – участващи в големите световни кинофестивали. Сред тях са Никита Михалков, Сергей Бодров, Георгий Данелия, Андрей Звягинцев, Андрей Кончаловски, Карен Шахназаров и др.

Всяка година 60 чуждестранни филма се селектират от критиците, но само пет ще си оспорват "Оскар" на церемонията, която ще се състои на 24 февруари 2013 г.

"Looper: Убиец във времето" със световна премиера на фестивала в Торонто

Миналият уикенд приключи 37-то издание на филмовия фестивал в Торонто, на който се състоя и световната премиера на новия филм с Брус Уи...

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com