X
 
 

Първа копка за социални жилища в Смолян

624
photo of Първа копка за социални жилища в Смолян
Снимка: Анита Чолакова
Символична първа копка за изграждането на 35 социални жилища в Смолян днес направиха инвеститор, изпълнител, надзорници, проектанти, ръководител на проекта. И това ще са първите общински жилища от 30-тина години насам.

„Сградата, която предстои да се построи тук, е жилищен блок с 35 апартамента. Тя ще бъде напълно обзаведена с всякакво оборудване, обзавеждане. Топлата вода ще се осигурява със слънчеви колектори. Строително-монтажните работи са на стойност 1 666 183 лева, а срокът за изпълнение е 498 календарни дни“, съобщи ръководителят на проекта  инж. Васка Караджова. Строителството е възложено на „Инфрастрой груп“ ООД – Смолян, с управител Младен Стоянов.

„Тук ще се настаняват хора, които са в тежко социално състояние, в тежко здравословно състояние, които се нуждаят от социална подкрепа. Те ще са от типа „оборотни“ и в тях ще бъдат настанени примерно 30 човека, след време те ще бъдат освободени, защото при подобряване на техния социален статус те ще бъдат преместване в други жилища. Максимумът е 3-годишен срок. През това време настаненият трябва да бъде интегриран“, обясни зам.-кметът на община Смолян Венера Аръчкова.

Живущите в сградата ще се отопляват с климатици. Предвидена е и система за битово горещо водоснабдяване с бойлер със серпентини, ползващ слънчева енергия (от солари), както и видеонаблюдение.

Настаняването в социалните жилища ще се извършва според специална наредба, правилата в която са доста по-различни от тези за настаняване в общински жилища, където след определен период на обитаване наемателите с решение на местния парламент може да ги купят.

Срокът за настаняване в социалните жилища ще е за не повече от 3 години. Периодът на престой в тях е предназначен за осигуряване на подслон за бедстващи лица и семейства, за социализация и интеграция на уязвимите групи и социално включване.

По последни данни в списъка за настаняване в общински жилища са 28 кандидати, които заедно със семействата си наброяват над 50 човека. Част от тях много е вероятно да отговарят на изискванията за настаняване в социални жилища.

Предстои да бъдат построени 35 жилища, като от тях 11 ще бъдат едностайни, 6 – двустайни, 11 – тристайни, 4 – четиристайни и три жилища за хора с увреждания.  

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Явор 1 Явор преди 2 месеца Профил на трол?
    Много добра инициатива. Браво!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.