Ако един ден стана депутат...

5520
Ако един ден стана депутат...
Снимка: Actualno.com/Facebook
Асеновградчанинът Рамадан Ахмедов е сред избраните младежи да стажуват в българския парламент. Целта на инициативата е да се провокират младите хора да участват по-активно в политиката на страната и да не се чувстват изолирани.

Стажът „Стани депутат за един месец“ ще се проведе между 12.11.18 г. и 06.12.18 г., като програмата включва 11 посещения на Народното събрание. Сред тях са разглеждане на парламента и дискусия за работата му, срещи с народни представители, които ще играят ролята на ментори, присъствие по време на парламентарен контрол и дискусия с народен представител за това, как преминава заседанието и други дейности. Стажантите ще получат възможността да вземат участие в работата на 44-тото Народно събрание. Заедно с депутатите ще могат да обсъждат законопроект по актуална политическа тема, за приемането на който после младежите ще имат право и да гласуват.

Клас "прослужено време" предизвика закани от синдикати към работодатели

Мисля, че това е една претоплена манджа, която се предлага отново от някои български бизнес организации (бел. ред. – за това заго...

24-годишният Рамадан Ахмедов обеща, че ще разкаже за Асеновград пред депутатите, като засега тематиката на идеята, която ще представи, запазва в тайна. За да достигне до участие в стажа „Стани депутат за един ден“, младежът е отговорил на няколко въпроса, сред който и какво би променил, ако бъде избран за народен представител. „Доста от сега действащите закони, които ощетяват български граждани и не са в техен интерес.“, казва Рамадан. Той посочва, че би създал специални законови норми, които да накарат младежите да не напускат Родината си, а да останат тук и да осъществят своите мечти и идеи.

„На младите семейства бих намалил данъците. Ще стимулирам раждаемостта с различни методи – увеличение на помощите за родители с две или повече деца. Ще ги освободя от всякакви данъци и такси. Ще осигуря жилище за семейства със затруднено финансово положение, както и безлихвени кредити за млади семейства. Искам най-сетне да се приеме Закона за доброволчеството, за да се стимулира доброволния труд, защото нашата страна изостава по този важен показател. Един ден, ако стана народен представител, искам да докажа, че депутатите могат да бъдат добри, идейни, стойностни хора, поемащи отговорност да работят активно, в полза на българските граждани.“, обяснява амбициите си асеновградчанинът. Но за да се случи това, момчето казва, че „една птичка пролет не прави“ и затова трябва да обедини около себе си кадърни хора с мисъл за бъдещето. А как ще постигне целите си - чрез законодателни промени и внасяне на конкретни предложения с посочени факти и цифри, подкрепени с аргументи. Той знае, че мисията е трудно, но вярва, че е възможна.

Според Рамадан, в парламента трябва да влизат все повече млади хора, за да може България да повярва и да се отърси от сегашната пасивност и негативно настроение срещу Народното събрание, като институция. Пред Actualno.com, със съжаление, Рамадан сподели мнението си, че младите българи са потънали в дълбока апатия и безгрижие, не се интересуват от политика и гледат на нея с неприязън. А точно младежите са тези, които могат да вземат нещата в свои ръце и да започне промяната от тях. Но поради икономическата криза, безработицата, ниските доходи, корупцията и престъпността, те се чувстват безсилни и обезсърчени.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители