110 г. Софийска духовна семинария – средище на вярата и просветата

9338
110 г. Софийска духовна семинария – средище на вярата и просветата

Висшият духовен клир, миряните и възпитаниците на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" честват 110 години от основаването на средното духовно училище, което пази без прекъсване високите образователни идеали, облагородени с евангелския дух на православната вяра, предаде БГНЕС.

Възпитаниците на средната духовна школа заемат лично място в обществения живот на страната, ръководени от благослова на Свети Йоан Рилски Чудотворец.

От своето създаване до днес Софийската семинария носи името Свети Йоан Рилски. А решението на Светия Синод на Българската православна църква е взето по две причини – защото Св. Йоан Рилски е закрилник на българския народ и поради фактът, че Софийската семинария е продължителка на учебно-възпитателното дело на Самоковското богословско училище, което е носило това име и е било на издръжка на Рилския манастир, а Св. Йоан Рилски е патронът на тази света обител.

Тази сутрин между храма "Света Неделя" и сградата на Богословския факултет е представена изложба на открито със снимки и текстове, които бележат развитието и най-важните събития, свързани с духовната семинария. Представени са в хронологичен ред снимки на ректорите от 1903 година до днес, на духовния надзор, фотоси от освещаването на семинарния храм, показана е архитектурата на семинарията, благоукрасителите й, както и премеждията на училището, свързани с войните.

На 20-те пълноцветни табла се проследява възникването на книжовните средища у нас, развитието на духовното образование в Лясковец и Самоков и преместването на средната духовна школа в София. При подреждането на изложбата са използвани над 200 снимки, документа и архивни материали от Семинарията, Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий", Централния държавен архив, както и лични архиви на бивши семинаристи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com