37 млн. лв. дължи на "Булгаргаз" ТЕЦ-ът на Доган, пет месеца се споразумяват

11241
37 млн. лв. дължи на "Булгаргаз" ТЕЦ-ът на Доган, пет месеца се споразумяват
Снимка: БГНЕС

Над 37 млн. лв. дължи "ТЕЦ Варна" на "Булгаргаз". Дългът е съдебно доказан от държавната компания, изкаран е изпълнителен лист през октомври месец миналата година. Това става ясно от отговор на енергийния министър в оставка Румен Радев.

От тогава до сега, вместо "Булгаргаз" да запорира сметката на длъжника – и да си изтегли нужната сума, двете страни търсят споразумение. Това става ясно от отговор на енергийния министър в оставка Румен Радев. Още повече, че вземането е напълно обезпечено, както става ясно от отговора на министър Радев. Още: "Булгаргаз" стъпка по-близо да си вземе 35 млн. лв. от ТЕЦ "Варна" на Доган

Именно от недоумението, че държавната компания не пристъпва към принудително изпълнение на вземането депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Стела Николова пита какъв е размерът на сумите, които държавата плаща на „ТЕЦ Варна“ за т. нар. балансиране на системата и не може ли те да бъдат приспаднати от задължението на частното дружество.

В отговора си енергийният министър отново повтаря, че „ТЕЦ Варна“ е осъдена да плати на „Булгаргаз“ дължимите суми – главница по договор за доставка на природен газ за 2022 г., ведно със законната лихва, считано от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане, както и сторените по делото съдебни разноски. Още: Ахмед Доган сложи ръка на морския сарай в парк "Росенец"

„Решението е влязло в сила и въз основа на него е издаден изпълнителен лист. Присъдените взамания на „Булгаргаз“ ЕАД от „ТЕЦ Варна“ са надлежно обезпечени, като стойността на предоставеното обезпечение ги покрива в пълен размер“, пояснява Радев.

Той подчертава обаче, че към настоящия момент двете страни са в процес на съгласуване на споразумение за изплащане на дължимите суми съгласно съдебното решение. И също, че присъдените вземания произтичат от сключен договор за доставка на природен газ.

Уточнява, че  към днешна дата „ТЕЦ Варна“ няма вземания от ЕСО за балансираща енергия. Тоест, нямало сума, която държавата да си приспадне.

Топло-електрическата централа е собственост на фирмата „Сигда Инвестмънт“ АД - притежание 50/50 между почетния председател Ахмед Доган и Данаил Папазов – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в правителството на Пламен Орешарски в периода от 2013до 2014 г

Припомняме, че решението на Варненския окръжен съд в полза на „Булгаргаз“ е от 3 август миналата година. С него въпросната централа е осъдена да плати на държавното дружество 35 540 900 лв. по договор за доставка на природен газ на изходен пункт на газопреносната мрежа по свободно договорена цена. Отделно 1 502 056 лв. трябва да плати частното дружество на държавното за разноски по делото. Още: "Булгаргаз" пак заведе дело срещу ТЕЦ-а на Доган, след като го осъди за милиони

Следващата инстанция, която трябва да се произнесе по спора, е Апелативният съд във Варна, но след решение на първа инстанция ощетената страна има право да извади изпълнителен лист и да запорира имоти и банкови сметки на длъжника.

На 16 октомври месец м. г. Окръжният съд във Варна разпореди да се издаде изпълнителен лист въз основа на влязлото в сила решение по спечеленото от „Булгаргаз“ търговско дело.

От тогава досега са минали повече от пет месеца и, видно от министерския отговор, страните продължават да се споразумяват.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Станбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com