"Булгаргаз" пак заведе дело срещу ТЕЦ-а на Доган, след като го осъди за милиони

6722
"Булгаргаз" пак заведе дело срещу ТЕЦ-а на Доган, след като го осъди за милиони
Снимка: БГНЕС

Държавното дружество „Булгаргаз“ е завело ново дело срещу ТЕЦ „Варна“, собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, завърнал се наскоро в активната политика след оставката на Мустафа Карадайъ като лидер на партията.

Още: Трусът в ДПС: Слух за милионен дълг на Доган и неочакван нов председател

Иск за повече от 3 млн. лв.

От „Булгаргаз“ са внесли нов иск за над 3 милиона лева във Варненския окръжен съд, съобщава разследващият сайт BIRD във Facebook. Справка в регистрите на съда показва, че търговското дело е образувано на 4 август тази година, а съдията докладчик е Елина Пламенова-Карагьозова. Точната сума, която ищецът иска да получи, е 3 027 681.03 лв.

Държавната такса (136 344.91 лв.) вече е платена и в момента тече размяна на книжа. Вече са издадени четири акта на съда, т.е. делото се гледа по същество.

Последната активност по него е в края на октомври, когато „Булгаргаз“ е уточнил искането си. Тогава е даден срок на ТЕЦ „Варна“ да възрази срещу иска и да даде становище.

"Булгаргаз" вече спечели дело срещу ТЕЦ-а за близо 40 млн. лв.

Всичко това идва на фона на вече спечелено дело от страна на държавното дружество срещу ТЕЦ-а на Доган, който години наред получаваше милиони за т.нар. студен резерв.

Още: "Булгаргаз" стъпка по-близо да си вземе 35 млн. лв. от ТЕЦ "Варна" на Доган

През октомври Окръжният съд във Варна - т.е. първа инстанция - разпореди да се издаде изпълнителен лист в полза на "Булгаргаз", с който държавното дружество да получи 35 540 900 лв. от топлоцентралата. ТЕЦ-ът е сериозен длъжник и през август тази година същият съд постанови, че той трябва да изплати 39 млн. лв. на "Булгаргаз". От тях над 36,5 млн. са главница по договор от юни 2021 г. за доставка на природен газ.

Снимка: БГНЕС

"Булгаргаз" търсеше 36 526 308 лв. и още 986 615 лв., но съдът отхвърли претенцията над 35,5 млн. лв., както и искането за неустойки. Централата все пак трябва да плати и над 1,5 млн. лв. разноски по делото.

През януари изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева разкри за задълженията на ТЕЦ „Варна“. Тогава стана ясно, че държавното дружество води дело срещу ТЕЦ-а. През март тогавашният служебен министър на енергетиката Росен Христов заяви, че централата се е съгласила да плати 40 млн. лв. заедно с лихвите и че няма да обжалва.

Още: ПП сезира ДАНС за бездействия на "Булгаргаз" по дълга на ТЕЦ Варна от над 37 милиона лева

В началото на годината от "Продължаваме промяната" подадоха в ДАНС сигнал и поискаха да се разследва "възможно престъпно деяние срещу енергийната и националната сигурност на България". Тогава се разбра, че през 2022 г. "ТЕЦ Варна" месеци наред не е плащала на "Булгаргаз" и е натрупала многомилионния дълг.

Трусът в ДПС

Новото дело идва на фона на бурята, разразяваща се в ДПС. Неофициалната вътрешна информация от източници на Actualno.com е, че Доган е притиснат заради ТЕЦ "Варна", а централата не разполага с в момента с парите, за да плати дълга си на "Булгаргаз". Ахмед Доган не може да ги осигури сега, защото заради американските санкции по Закона "Магнитски" е станало много по-трудно, казват източниците ни.

Има дори слухове, че ако някой може да осигури достатъчно бързо ликвидни средства, то има добър шанс да оглави ДПС с благословията на почетния председател.

Още: АКФ пита министър: Защо държавата не иска да спечели лесно делото срещу ТЕЦ-а на Доган?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com