Бойко и археологията: Находките в музеите, магистралите по-бързо!

7680
Бойко и археологията: Находките в музеите, магистралите по-бързо!
Археолозите ще работят с калорифери, палатка и чадър, но строежът на магистрала "Струма" не трябва да се забавя, каза премиерът

Премиерът Бойко Борисов даде бърз отговор на зародилите се спорове между археолозите и властта относно строежа на магистрала "Струма".

"Не трябва да има изоставане в строежа на магистралата, за да не връщаме пари на Брюксел. Строителите на магистралата казаха, че ще съдействат на археолозите. Ние сме 50 години назад и встрани и няма да променяме графика за строителството. До края на юни археолозите обещаха да се справят с проучванията на находките в района, за да не спира строителството, като заявиха, че свършеното досега е героизъм. Работим, паралелно с това проучвате, каквото има ценно, Дай Боже да се намери, отива в музеите или можем да направим един музей тук отстрани", каза премиерът.

Сега копаем от двете страни, това тук остава, каза Борисов който видя на място разкрития от тракийски некропол.

Борисов заяви, че няма да чака проучвания до август и септември.

"Облечете ватенки, ще сложите калорифери. Има сняг три дни. Ще работите както всички работници работят в България", заяви министър-председателят.

Когато пръстта е по-твърда от керамиката, не можем да работим, каза Анета Бекъмска от Археологическия музей в Перник.

Ще ви я подгреем, ще докараме калорифери тук. 22 години, да не говорим 40 преди това, не е пипано и днес му е дошло времето. Ние ще върнем накрая парите на Брюксел заради това, че - хладно ви било, отговори Борисов.

Строителите заявиха, че няма да променят графика и обещаха палатка на археолозите. Премиерът добави, че ако е необходимо регионалният министър Лиляна Павлова „ще идва и ще държи чадър”.


Бойко инспектира магистрала "Струма"

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще се запознаят с хода на...

Премиерът Борисов инспектира хода на строителните работи на Лот 1 на автомагистрала „Струма” - Долна Диканя - Дупница , заедно с министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски, и председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

Строителството на 17-километровия участък стартира на 1 октомври миналата година и се извършва от Консорциум „Струма 1“. Стойността на проекта е 58 534 000 лв. без ДДС.

Обектът ще бъде изграден с финансовата подкрепа на ОП „Транспорт“ 2007-2013 г.

Автомагистрала “Струма” е част от Трансевропейската транспортна мрежа по направление на Общоевропейски транспортен коридор ІV в отсечката от пътен възел “Даскалово” до ГКПП Кулата.

По магистрала „Струма“ се осъществява и пътният трафик за Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com