Бунт за "Белене"

6152
Бунт за "Белене"

Инициативен комитет "Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене", а ти ?" връчи декларация в НС в подкрепа на референдума по темата, адресирана до председателя на парламента Цецка Цачева.

Поради отсъствието на Цачева в момента, декларацията бе предадена на началника на кабинета й. Протестиращите срещу спирането на строежа на централата са получили уверението му, че ще получат отговор на декларацията си до края на деня от Цецка Цачева. Представителите на инициативния комитет Русалин Костов и Ангел Гаджев изразиха възмущението си от скандалните думи на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков по отношение на руската страна: "Ако трябва пак ще ги напляскаме".

"Ние питаме кога сме ги "пляскали" руснаците, че да се налага пак такова упражнение", питат протестиращите в декларацията до Цачева.

Те задават въпрос и на министъра на икономиката Делян Добрев - какъв е "план В" за страната, ако не спечелим делото в арбитражния съд в Париж, което според тях е 99% вероятно. От инициативния комитет призовават всички парламентарно представени партии към обединение около идеята за референдума. Парламентът е длъжен да гласува дата за неговото провеждане, настояват те. От спирането на строежа на АЕЦ "Белене" преките и косвени загуби за България са 12.6 млрд. евро, изчислили са техни експерти.

Според тях темата за изграждане на нов блок на АЕЦ "Козлодуй" поначало е фалшива и всички професионални експерти в областта на енергетиката разбират това. Никой няма да хвърли пари за по нов ядрен проект, за който са нужни 10 или 15 г., за да заработи - за това време България може да остане и без действащи блокове на АЕЦ "Козлодуй", които ще бъдат извадени от експлоатация, алармират те.

Българските граждани се обричат от правителството на ГЕРБ да плащат общо 3.3 млрд. лв. минимум чрез спекулативно увеличение на цената на електрическата енергия заради решението им да спрат строителството на АЕЦ "Белене", категорични са от инициативния комитет в подкрепа на референдума.

Редактор: Георги Иванов

ГЕРБ: Проектът "Белене" е един конспиративен сценарий

Проектът АЕЦ "Белене" е един конспиративен сценарий срещу енергийната независимост и енергийната стабилност на българската държава, п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com