Депутатите не поискаха да изслушат Митов за отказа да дадем коридор на руски самолети

4022
Депутатите не поискаха да изслушат Митов за отказа да дадем коридор на руски самолети
Снимка: БГНЕС

В началото на пленарния ден народните представители отхвърлиха идеята външният министър Даниел Митов да бъде изслушан за решението да не се допуска преминаването на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия през въздушния ни коридор, информира БГНЕС.

Предложението, което бе отхвърлено със 76 гласа, 29 въздържали се и 58 „за”, бе на лидера на Атака Волен Сидеров. Той заяви, че това решение е грешна политика и така се добавя още един негативен щрих към по начало грешната външна политика на България.

Русия поиска официално обяснение за спрените самолети

Русия поиска България и Гърция да обяснят отказа си да разрешат прелитане на руски самолети с помощ за Сирия, съобщи руският заместник-...

Вчера Министерство на външните работи потвърди, че е отказало да издаде разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военни самолети. Основанието за този отказ е свързано с некоректно посочена информация в исканията за прелитане над територията на Република България относно целта на полетите и превозвания товар, обясниха от външното ни ведомство.

По-късно военният министър Николай Ненчев в ефира на bTV коментира, че имало съмнения относно товара. Заявеният коридор е бил за самолети с хуманитарна помощ, но е имало основателно съмнение, че те превозват оръжие, заяви Ненчев.

По отношение на въздушния коридор към Сирия през България бившият външен министър Сололон Паси коментира, че той няма „никаква логистическа стойност”. Паси е проучил и мнението на НАТО по темата. „В НАТО този въпрос не се дискутира. Смята се, че това е въпрос, който България ще реши рутинно”, каза той.

Русия ще продължи да доставя на Сирия хуманитарна помощ по алтернативни пътища, заобикаляйки въздушните пространства на Гърция и България, предаде днес ТАСС. "Разбира се алтернативни пътища ще се намерят", посочи зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков. Той обаче не уточни къде ще се търсят тези пътища.

Ненчев: Спряхме руските самолети заради подозрения, че пренасят оръжие

С мотив, че има съмнения относно товара – заради това България е отказала коридор за руските самолети, летящи за Сирия. Заявеният...

Вчера зам.-председалят на Комитета на Съвета на Федерацията по международните въпроси на Русия Владимир Джабаров коментира, че Москва използва за целта въздушното пространство на Закавказието и Иран.

Веднага след отхвърлянето на изслушването на Митов народните представители отхвърлиха и предложението на депутата от БСП Атанас Мерджанов, който предложи преразглеждане на санкциите срещу Русия. "Политиката на ЕС за санкции и отговорът с контрасанкции не е продуктивно за българските граждани, търговци и производители. Добре е българският парламент да проведе този дебат, какъвто се провежда и в други европейски държави”, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com