Ненчев: Спряхме руските самолети заради подозрения, че пренасят оръжие

11736
Ненчев: Спряхме руските самолети заради подозрения, че пренасят оръжие
Снимка: БГНЕС

С мотив, че има съмнения относно товара – заради това България е отказала коридор за руските самолети, летящи за Сирия. Заявеният коридор е бил за самолети с хуманитарна помощ, но е имало основателно съмнение, че те превозват оръжие. Това заяви военният министър Николай Ненчев пред „Лице в лице” на bTV.

Решението за отказ е на Външно министерство – в неговите прерогативи е. По силата на закона е така, но с външния министър Даниел Митов обсъдихме ситуацията. Информирани бяха и президентът Росен Плевнелиев, и премиерът Бойко Борисов.

МВнР потвърди за отказа да дадем въздушен коридор за руски самолети до Сирия

Министерство на външните работи (МВнР) на Република България потвърди, че е отказало да издаде разрешения за прелитания в българското в...

Ако чужд самолет наруши нашето въздушно пространство, то до 15 минути наши изтребители трябва да го прихванат и да го предупредят да кацне. Ако откаже, тогава ... не бих искал дори да говоря, заяви Ненчев. И мълчаливо се съгласи, че това би било война.

По отношение на бежанската криза, Николай Ненчев заяви, че нито една европейска държава няма сили сама да се справи. Възможно е да се справим само ако обединим сили с другите страни-членки на ЕС, каза военният министър. Армията винаги е била в услуга на българския народ – спомняте си за наводненията, са пожарите, в последно време. В днешния ден на границата с Турция има 68 военнослужещи, а на границата с Македония са 10 души, поясни Ненчев.

Попитан относно информацията, че 4000 ислямисти от ИД са влезли в Европа с бежанската вълна, Ненчев отговори, че няма право да говори по въпроса и не може да потвърди тази информация. Той коментира, че практиката на ИД е при струпване на хора да внедрят свои кадри и има опасност да извършат терористичен акт. Без съмнение не всички бежанци бягат от война, има и икономически имигранти, има и хора на ИД. Но ние няма как да разберем какви са тези хора, защото нямат документи. Помагаме на „Гранична полиция” и ако е необходимо, ще увеличим персонала по границите и техниката също, обеща Ненчев.

На въпрос дали имаме експерти, които да могат да различат по диалект дали даден арабин е иракчанин или сириец, Ненчев отговори, че имало достатъчно подготвени кадри и той е сигурен в професионализма им.

Руски сенатор: Отказът на България да ни предостави въздушен коридор е без значение

Отказът на България да предостави въздушен коридор за руските самолети, летящи за Сирия с хуманитарни товари, няма голямо значение, з...

За ремонта на нашите МИГ-ове, Ненчев заяви, че се опитва да е прагматичен, особено когато става въпрос за парите на данъкоплатците. Военният министър отрече, че ремонтът е свързан с призива на президента Росен Плевнелиев да няма сътрудничество във военно отношение с никого извън НАТО. Знаете, че има санкции на ЕС спрямо Русия, а САЩ поиска санкции и спрямо МИГ-29, подчерта Ненчев. Нямаме полезен ход в този случай, добави той.

За финал Ненчев каза, че ако не се приемат някои закони, то няма смисъл Реформаторският блок да продължава да стои в управлението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика