Граждани излизат на протест заради провала в съдебната реформа

6618
Граждани излизат на протест заради провала в съдебната реформа

Протест "Да запалим свещ за съдебната реформа. Честита прокурорска република" започва в този момент пред Парламента.

Флашмобът стартира още веднага след гласуването на текстове в конституцията, закрепящи "върховенството на главния прокурор", както се изрази подалият оставка министър на правосъдието Христо Иванов, посочва Mediapool.bg.

Протест пред парламента заради провалената съдебна реформа

Оставката на правосъдния министър Христо Иванов предизвика Facebook реакция и организация за протест пред Народното събрание. Като нача...

Граждани разпънаха пред задния вход на парламента познатия от #ДАНСwithme плакат "Граждани срещу мафията".

Въпреки това обаче началният част на протеста е насрочен за 18.30 часа.

В събитието, организирано в социалната мрежа Фейсбук, е уточнено, че гражданите ще "запалят свещ" заради неслучилата се съдебна реформа.

"За" предложението на АБВ (и ДПС) как съдът да остане политически зависим, а прокуратурата да бъде по-безконтролна и подчинена на главния рекетьор гласуваха 204 народни представители, които се отметнаха от първоначалните си подписи. Цялото ГЕРБ, АБВ, ПФ и Атака гласуваха "за", 10 от РБ бяха "въздържали се"(предателство е слаба дума за това)", пишат организаторите.

"Министърът на правосъдието подаде оставка, което е най-достойният политически акт за последните години. Събираме се, за да запалим свещ за тази реформа. Заповядайте в 18.30 пред Народното събрание", призовават те.

НПО поиска официално от НС радикална съдебна реформа в седем точки

Гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ внесе в Народното събрание своето радикално виждане за реформа на съдебната сис...

Припомняме, че в срок от три месеца Народното събрание трябва да приеме законите, които стават наложителни с конституционните промени, довели до оставката на правосъдния министър Христо Иванов. Става въпрос за структурирането на Висшия съдебен съвет (ВСС), който вече е разделен на Пленум, Съдебна колегия и Прокурорска колегия. Предложението беше взето с 200 гласа „за“.

Текстът е част от Преходните и заключителните разпоредби на промените в Конституцията, като съгласно него изборните членове на ВСС към датата на влизането в сила на промените довършват мандата си. Освен това в срок от 1 месец ВСС разпределя членовете на Съвета, избрани от Народното събрание, в прокурорската и съдийската колегия. Ако това не се случи, разпределението ще бъде направено от парламента.

Всички промени по Конституцията, които бяха одобрени днес (9 декември), минаха с повече от 180 гласа. Това означава, че трето четене няма да има. Такова щеше да се наложи, ако имаше одобрение на даден текст с над 160 гласа, но по-малко от 180 – т. нар. бавна писта.

Снимка: Фейсбук 

 

 

Лукарски: СДС е скептичен относно предложението на РБ за съдебна реформа

Голяма част от депутатите на СДС са скептични относно внесените от народни представители на РБ предложения относно съдебната реформа....

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com