Изселници в Турция искат обезщетения от България

5977
Изселници в Турция искат обезщетения от България

Изселнически организации се готвят за иск за обезщетения срещу България. Това стана ясно след като изселническата организация „Федерация Румели Балкан” със седалише в Истанбул и „Федерация Спреведливост - България”, базирана в София, подписаха споразумение за сътрудничество, предаде Стандарт нюз.

Документът беше парафиран от председателите на двете организации Айхан Бьолюкбашъ и Сезгин Мюмюн. В съответствие с приетата от Народното събрание на 11 януари 2012 г. „Декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани”, ще поискаме съответните институции в България да изплатят обезщетения за нашите членове, които са били подложени на тормоз и насилие по време на комунистическия режим в България, заявиха лидерите на изселническите организации.

„Настояваме българските власти да заличат от регистрите на ГРАО всички български, руски или други имена, които бяха насилствено дадени и наложени по време на така наречения „Възродителен процес”.
Изрично, ясно и категорично заявяваме, че считаме, че тези насилствено наложени имена жестоко унижават българските граждани от турски произход и мюсюлманите в Република България”, се казва споразумението подписано от „Федерация Румели Балкан” и „Федерация Справедливост - България”.

Редактор: Яна Баярова

И румънска карта с териториални претенции към България

Молдовски експерти критикуват учебник за пети клас по „История на румънците”. Учебникът е отпечатан през 2011 година в Румъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com