Кунева: Този ВСС ще бъде сменен, надявам се да си подадат оставката

2078
Кунева: Този ВСС ще бъде сменен, надявам се да си подадат оставката
Снимка: БГНЕС

Този Висш съдебен съвет ще бъде сменен. Надявам се сами да си подадат оставката, ако така решат. Ако не - ще дойде време, когато ще се избере друг ВСС. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева, която днес присъства на Национална работна среща за противодействието на трафика на хора и закрила на жертвите.

Всички помним и ще помним, че ВСС е институция, която е загубила репутацията си. Дори и на най-добрите в следващите години ще им бъде много трудно, смята Кунева, цитирана от БГНЕС.

Кунева: Очакванията за доклада на ЕК за България са чувствително недобри

Ако трябва да коментирам с една дума: "не са добри". Ако трябва с две думи - чувствително недобри. Така вицепремиерът Меглена Кунева ко...

Относно Доклада на Европейската комисия по механизма за проверка и сътрудничество, който предстои да бъде официално оповестен, Кунева заяви, че е важно да знаем, че България е страна членка и това колко и какво правосъдие и вътрешен ред имаме засяга всички. "Както винаги докладът се прави с участието на всички български институции и цялото българско общество. Разговори с неправителствени организации се правят винаги преди доклада. В края на миналата седмица се даде предварителен проект на доклада, за да се види дали е отбелязано точно и дали България няма да има възражения за точността на формулировките”, поясни Кунева. Тя обясни, че страната ни е запозната с този доклад.

"Българските институции го върнаха обратно там, където смятат, че има неточност и докладът ще бъде разгледан от колежа на комисарите в сряда. Тогава няма да се говори по техническата, а по политическата част и ще бъде оповестен на всички. Корекциите, които са направени от българска страна, са свързани с неточности в дати, заглавния на закони. Правителството ще даде оценка за това как възприема доклада в посока на това какво правим заедно и всяка една от институциите къде разпознава собствената си отговорност”, добави Кунева.

Тя поясни, че няма сигнали да се отделим от Румъния в доклада.

Припомняме, че вчера беше разпространена черновата на доклада на Европейската комисия. В официалния вариант се очаква ЕК да посочи отново липса на убедителни и трайни резултати в борбата с корупцията на високо ниво и организираната престъпност в България. Освен за непрозрачност при назначенията в съдебната власт, този път Висшият съдебен съвет е критикуван и заради медийния скандал с подслушани разговори на бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдията от същия съд Румяна Ченалова. Без поименно в текста да се назовават Янева и Ченалова, там се говори за "две лица, замесени в нередности със сериозни съмнения за корупция и търговия с влияние в съдебната система", обясни пред БНР източник запознат с доклада. Едва "след външен и вътрешен натиск" ВСС се е самосезирал по случая, отбелязва Брюксел.

Митов се надява тази година да е последната от наблюдението от Съвета на Европа

Българският външен министър Даниел Митов се надява тази година да е последният доклад от наблюдението над България, който отделно от Ев...

Висшият съдебен съвет прекрати проверката по случая „Яневагейт“, като се позова на експертиза възложена от прокуратурата. Заключението от тази експертиза е, че записите са манипулирани. Членовете на Етичната комисия към ВСС решиха, че както Владимира Янева и Румяна Ченалова, така и всички споменати членове на съвета Ясен Тодоров и Димитър Узунов, както и Милка Итова, не са извършили нарушения. Същевременно независима експертиза, поръчана от сайта за разследваща журналистика "Биволъ", показва, че записите от разговорите на бившите съдии не са били манипулирани.

През последните две седмици членовете на ВСС бяха във фокуса и на скандал със SMS, изпратен до премиера Бойко Борисов, който той впоследствие препрати до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по време на заседание на Съвета по случая "Яневагейт". Тогава Панов обяви, че е получил съобщение с текст: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме". SMS-ът към Панов беше във връзка с дебатите във ВСС по проверката срещу Владимира Янева относно изтеклите записи и заключенията на Етичната комисия.

Малко по-късно представляващият ВСС беше сменен, като на мястото на Соня Найденова дойде Димитър Узунов. Предложението дойде с извънредна точка на заседание на Съвета, а за него не знаеха половината от членовете му. Според бившия правосъден министър Христо Иванов изборът на Димитър Узунов е опит да се разпали скандал, в който да бъде въвлечен премиерът и ВСС "да се скрие" зад гърба му. Този ход може да е подготвителна фаза за разпускане на ВСС и именно той да понесе отговорността за очаквания негативен доклад от ЕК за съдебната система, за да бъде спасен главният прокурор, смята Иванов.

Още през април миналата година министър-председателят заяви, че сега действащият Висш съдебен съвет не е достатъчно ефективен, но след това не коментира разпускане на ВСС.

Граждани съдят ВСС заради отказ от информация

Граждани съдят Висшия съдебен съвет (ВСС) заради отказ на отговорния орган да им даде информация. Това посочва в свое съобщение неправи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com