Митов се надява тази година да е последната от наблюдението от Съвета на Европа

3016
 Митов се надява тази година да е последната от наблюдението от Съвета на Европа
Снимка: БГНЕС

Българският външен министър Даниел Митов се надява тази година да е последният доклад от наблюдението над България, който отделно от Европейската комисия, прави и Съвета на Европа. Той заяви това след заседанието в Парламентарната асамблея, където България председателства за шест месеца Комитета на министрите на Съвета на Европа. 

На брифинг след заседанието българският външен министър подчерта, че трябва да отпадне постмониторинговото наблюдение на България в областта на медиите, антикорупцията и върховенството на Закона от страна на Съвета на Европа, предаде БНР. 

Огнян Златев: Българските власти изразяват воля за реформи, дано ЕК го отрази в доклада

Все още е рано да имаме каквито и да било очаквания за доклада на Европейската комисия (ЕК) за механизма за наблюдение и проверка, тъй ...

"Ние сме единствената държава, която е член на Европейския съюз и в която съществува все още такъв механизъм. Редно е, с оглед на реформите, които правим в момента, да започне ясно обсъждане за това България да излезе вече от фаза на постмониторингов диалог", каза външният ни министър. 

За последния доклад, разпространен от Съвета на Европа и първозащитната организация Human Rights Watch ("Хюман райтс уоч“), за проектите по българската граница, които противоречат на принципите на човешките права, външният министър Даниел Митов уточни: '"Каквото има да се разследва, трябва да се разследва. "Хюман райтс уоч" са добре дошли, за да ни кажат какво има. Нашите гранични полицаи и хората, които работят по границите, винаги са добре инструктирани за това, какви са им задълженията и правомощията и докъде те могат да стиганат". 

На въпрос на германски ляв парламентарист относно продажбата на българско оръжие в Сирия, министър Митов отговори: "Когато става въпрос за търговия с оръжие, българската държава прави всичко според конвенциите, към които ние сме се присъединили".

"Нашата първа и основна цел е да разширим конфликта в Сирия. Правителство, избрано от сирийските граждани на свободни, честни избори под егидата на ООН, е наша цел. Българският интерес не е втова да се подпомага някого с оръжие", каза Даниел Митов.

Христо Иванов: Липсата на адекватност за "Яневагейт" би се отразила на доклада на ЕК за България

Правосъдните министри от Европейския съюз (ЕС) постигнаха частичен напредък по преговорите за създаване на Европейска централизирана пр...

Очаква се Европейската комисия да посочи отново липса на убедителни и трайни резултати в борбата с корупцията на високо ниво и организираната престъпност в България. Докладът с оценките на институцията за реформите на правосъдието и вътрешните работи все още не е официално оповестен и ще бъде публикуван едва идната сряда. Двете стратегии за съдебна реформа и противодействие на корупцията, приети от българското правителство, все още предстоят да бъдат приложени на практика, пише в черновата на мониторинговия доклад за свършеното през миналата година по т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com