Мръсният въздух продължава да ни трови, особено в София

3482
Мръсният въздух продължава да ни трови, особено в София
Снимка: Getty Images / Guliver

Мръсният въздух продължава да е изключително сериозен проблем в страната, особено в София. През януари, когато има дни без вятър, замърсяването на въздуха в някои части на столицата е над 5 пъти над нормата.

В момента (8:38), при норма от 50 микрограма прахови частици на кубичен метър, уредите в измервателната станция в "Павлово" сочеха 58 микрограма. За да има точно изчисление обаче, трябва да се мери през цялото денонощие, стана ясно от думите на Валери Серафимов, директор на отдел "Мониторинг на въздуха” към МОСВ, пред Нова телевизия.

Отново е отчетено опасно запрашаване на въздуха в София

Запрашаването на въздуха в София скочи 5 пъти над допустимото в някои квартали за последните 24 часа. Това сочат отчетените стойности. ...

Вчера (30 януари) най-сериозно в София беше замърсяването в квартал "Хиподрума", където допустимите стойности на фини прахови частици бяха превишени 5,45 пъти. Сходна беше ситуацията в "Павлово", където праховите частици бяха 5,09 пъти повече. В квартал "Надежда" превишението на фините прахови частици беше 4,9 пъти, в "Дружба" – 4,78 пъти, а в "Младост" – 4,19 пъти. В три столични квартала – "Хиподрума", "Павлово" и "Младост", е отчетено и значително превишение на азотния диоксид във въздуха между един и 1,15 пъти. В пловдивския квартал "Тракия" бяха отчетените фини прахови частици са били 5,23 пъти над нормата. Данните сочеха замърсяване над допустимото и в центъра на Перник – 4,16 пъти. В района беше отбелязано и превишение на азотния диоксид – 1,2 пъти. Превишение на фините прахови частици над два пъти имаше и в Благоевград – 3,16, Горна Оряховица – 2,99, Видин – 2,87, Плевен – 2,75, и в димитровградския квартал "Раковски" – 2,71.

Освен в София, огромен проблем с мръсния въдух има във Видин. Там при норма от 35 микрограма, се стига до 100 – заради отопление с въглища и дърва, обясни експертът от МОСВ. Също в квартал "Тракия" в Пловдив има сериозен проблем, но там е заради автомобилния трафик, каза Серафимов.

Разработваме програма за качеството на въздуха, обясни зам.-кметът на София Йоана Христова, според която имало "безспорно занижение" на показателите, само при фините прахови частици имало проблем. Подготвя се модел за ранно предупреждение – прогноза 48 часа по-рано, за да се предприемат мерки – например намаляване на автомобилния трафик, миене на улиците, добави Христова.

За мен тези мерки са абсолютно недостатъчно, категоричен беше Борислав Сандов от "Зелените". Трябва да се насърчават алтернативните форми на транспорт – например в Париж старите дизелови автомобили не се пускат да пътуват към центъра или въобще в града, когато се очаква по-силно замърсяване. Трябва хората да минават към градския транспорт, смята Сандов. Той изрази съмнение, че новите китайски дизелови автобуси за градския транспорт отговарят на екостандарта Евро 6 – искаме проверка от независима лаборатория, подчерта Сандов. Христова отговори, че автобусите имат сертификат за такъв стандарт.

Без безплатен транспорт в Париж при замърсяване на въздуха?

Всеки път, когато е налице повишаване на нивата на замърсяване във френската столица Париж през последните години, общественият транспо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com