Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

3005
Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 29 април 2024 г.

РАДЕВ СЕ НАМЕСИ: ВЕТО ВЪРХУ ТЕКСТОВЕ НА ЗАКОНА ЗА ИНВЕСТИЦИИТЕ

Пореден случай, в който президентът Румен Радев се намесва в управлението на държавата съгласно правомощията му по Конституция. Този път - налагане на вето по текстове от Закона за насърчаване на инвестициите. Част от този закон е да се продават без търгове активи на държавните горски предприятия - те да могат да се превърнат в дружества с право на фалит, което е по предложение на финансовия министър Асен Василев.

ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА: ЗАЩО СЕГА И КОЙ ВСЪЩНОСТ ПЕЧЕЛИ?

Новият закон за забрана на рекламата на хазарт в България "чука на вратата", след като ГЕРБ и ДПС рязко "обърнаха палачинката" и, след като преди 3 седмици не искаха да има промени, 2 дена преди разпускането на парламента са близо до това да прокарат новия закон набързо, без много мисъл и без каквото и да е обсъждане с експерти в областта: Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

МАГИСТРАТИ, ПОЛИЦАИ, АДВОКАТИ: ПРЕДИ 2 ГОДИНИ ГДБОП Е ДАЛА В ПРОКУРАТУРАТА ИМЕНА ОТ ГРУПАТА НА НОТАРИУСА

Имената на няколко магистрати, полицаи и адвокати, свързани с дейността на застреляния през януари Мартин Божанов - Нотариуса, са били установени през 2022 година от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и подадени към Софийска градска прокуратура (СГП), съобщава "Антикорупционния фонд".

ПРОКУРАТУРАТА РЕАГИРА С 8 МЕСЕЦА ЗАКЪСНЕНИЕ ПО СКАНДАЛА С КИРИЛ ПЕТКОВ И "ДА ЗАПАЗИМ КОРАЛ"

Прокуратурата се активизира във връзка със скандала между бившия премиер Кирил Петков и председателя на "Да запазим Корал" Атанас Русев.

СИГНАЛ ЗА ФАЛШИВИ ДОКУМЕНТИ И КИРИЛ ПЕТКОВ: ЗАЩО МЕСЕЦИ И ГОДИНИ ПО-КЪСНО?

Попаднахме на тези факти, които извадихме от Агенцията по вписванията – става въпрос за поредица от документи, подписани с електронния подпис на Лена Бориславова. Фалшиви документи – това заяви председателят на сдружението „Да запазим Корал“ Атанас Русев: “Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

СТЕФАН ЯНЕВ: КАБИНЕТЪТ "ГЛАВЧЕВ" Е СИРАЧЕ, НИКОЙ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕГО (ВИДЕО)

Тази седмица ще се проведе последното заседание на 49-ото Народно събрание преди предсрочните избори през юни. Междувременно, за девети път България се управлява от служебен кабинет. За първи път обаче той бе избран по новите правила в Конституцията. За да коментира тези и други теми в Студио Actualno поканихме бившия служебен премиер Стефан Янев.

БЪЛГАРИЯ - ИЗНЕНАДВАЩ ОТЛИЧНИК ПО "ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ" В ЕС: ГОВОРИ ИКОНОМИСТЪТ РУМЕН ГЪЛЪБИНОВ (ВИДЕО)

С Румъния имаме разлика от 30% в доходите, а с Хърватия - 40%, и трябва да ги догонваме. За икономиката ни обаче има много положителни знаци. Това заяви в Студио Actualno икономистът и финансист Румен Гълъбинов, който е оптимист за скорошно влизане в еврозоната.

"СЪСТЕЗАНИЕ МЕЖДУ БЪЛГАРОФОБИ": ПРОФ. ПАВЛОВ С КОМЕНТАР ЗА ИЗБОРИТЕ В РСМ И ПАСИВНОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

На 24 април в Северна Македония се проведе първи тур на президентските избори. Първа и то доста убидително в предварителната надпревара се оказа кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова, а втори досегашният президент Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. 

WELT: МИЛОРАД ДОДИК МОЖЕ ДА ПОДПАЛИ КЪРВАВА ВОЙНА НА БАЛКАНИТЕ

Клането в Сребреница е едно от най-големите военни престъпления през последните десетилетия. Сега предстои официално да бъде признато за геноцид с резолюция на ООН. Ръководителят на сръбския ентитет на Босна и Херцеговина заплашва с ескалация - и може да създаде неконтролируема ситуация. Това пише в анализ за немския Welt Каролина Дрютен, кореспондент на вестника за Турция, Гърция и Балканите, цитирана от БГНЕС.

РУСИЯ НАПРЕДВА: КЪДЕ ЩЕ Е СЛЕДВАЩИЯТ ГОЛЯМ УДАР НА ФРОНТА? (ВИДЕО)

Макар Русия да атакува бурно, да държи инициативата и да постига тактически успехи, още няма бърз и голям руски напредък на запад от Авдеевка, в Покровското направление. Сегашната украинска отбранителна линия там се намира по-напред от евентуалната следваща, но изглежда украинската армия успява да отстъпва организирано и да заема нови позиции за забавяне на руснаците – такава оценка дава американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в дневния си анализ. И добавя, че пълното оттегляне в нови укрепени позиции на украинците ще даде възможност за бърз руски напредък през определени територии, които по същество са полета, освен ако украинското военно командване не е предвидило капани и в това отношение: Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

КАКВИ ЗАПАДНИ ОРЪЖИЯ ИМА И ЩЕ ИМА УКРАЙНА? (ВИДЕО)

САЩ започват да предоставят на Украйна важни нови оръжия, след като Камарата на представителите най-накрая гласува пакета за 95 млрд. долара чуждестранна помощ за Киев, Израел, Тайван и др., а президентът Джо Байдън одобри допълнителната военна помощ за 60,8 млрд. долара за Украйна.

БОЙНОТО ПОЛЕ: БЪДЕЩЕТО НА УКРАЙНА - ПЕРСПЕКТИВИТЕ

Украйна няма да може да организира ново контранастъпление до 2026 или 2027 г., смята The Economist. В същото време украинските въоръжени сили ще имат нужда от широко мащабна подкрепа от Запада за пробив. Въпреки това няма сигурност, че тази помощ ще продължи.

РЕЦЕПТА НА FOREIGN AFFAIRS ПУТИН ДА ОТСТЪПИ: ЕВРОПА, НЕ НАТО, ДА ПРАТИ ВОЙСКИ В УКРАЙНА

Отговорност на Европа е най-накрая да поеме в свои ръце въпроси като сигурността. Време е не само да се защити Украйна от необуздания руски терор срещу цивилното население - чрез доставки на оръжия, но и превантивно да се сложи край на всички руски имперски амбиции чрез влизане в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

BILLA е на първо място по ръст в количествата разделно събран текстил за 2023 г.

Най-важните новини за деня: 15 май 2024 година

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com