Най-много жалби срещу мобилните оператори и топлофикация

5843
Най-много жалби срещу мобилните оператори и топлофикация
Изминалата година е с рекорден брой оплаквания, откакто е създаден правозащитният орган

През изминалата година българите са подали най-много жалби срещу мобилните оператори и топлофикация. Оплакванията срещу телекомите са двойно повече в сравнение с 2010 година, предаде БНР, цитирано от БГНЕС.

Данните съобщи общественият защитник Константин Пенчев при представяне на годишния доклад на институцията. Като цяло изминалата година е с рекорден брой оплаквания, откакто е създаден правозащитният орган.

Над 5500 жалби и сигнали са постъпили в администрацията на омбудсмана за миналата година. Нарушенията в обществените услуги оглавяват статистиката с оплаквания - общо 1 328 или 24 процента от всички постъпили. Близо 500 жалби са срещу мобилните оператори, следват оплакванията от топлофикациите, ВиК и електроразпределителните дружества.

Делът на оплакванията за нарушение в социалните дейности също е висок и е 18 процента от всички жалби и сигнали. Петнайсет процента от гражданите са се жалвали заради спорове за земеделски земи и незаконно строителство, а 11 на сто - заради нарушените им права и свободи.

Общественият защитник отчете като свое най-голямо постижение постигнатото решение да няма необжалваеми глоби, т.е. че не може да има административно наказателно производство, без да има право гражданинът да се обърне към съда.

Това, с което омбудсманът не се е преборил още, е различното тълкуване за давността за парното от страна на различните съдилища - три и пет години. Въпреки че Пенчев е формирал искането до ВКС за решение на срока за давност, такова все още няма. Най-непреодолимият казус за Константин Пенчев остава формирането на такса смет.

Аз вече нямам думи. Защо пенсионер на пъпа на София, който живее в един огромен апартамент и хвърля една торбичка смет за цяла седмица, трябва да плаща повече от 10-членно семейство в "Люлин" или "Дружба". Ето това не мога да разбера и няма кой да ми обясни, посочи Пенчев.

Омбудсманът призова гражданите да търсят правата си и да се обръщат към неговата администрация.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com