Най-важните новини за деня: 8 май 2024 г.

2358
Най-важните новини за деня: 8 май 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 8 май  2024 г.

ЕТО КОИ СА НОМЕРАТА НА ПАРТИИТЕ И КОАЛИЦИИТЕ ЗА ИЗБОРИТЕ НА 9 ЮНИ (ВИДЕО)

Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли жребия с номерата на партиите и коалициите за предстоящите избори за Народно събрание и Европейски парламент на 9 юни.

НИКОЛА МИНЧЕВ ПРИЗНА, ЧЕ КОМИСИЯТА "НОТАРИУСА" В НС НЕ Е РАЗПЛЕЛА НИТО ЕДИН ВЪЗЕЛ

Последните месеци на парламента, след като се разбра, че няма да има ротация, работата се измени и от насочена към законодателна дейност премина към предизборен характер. Създадоха се доста временни комисии. Това каза Никола Минчев от ПП-ДБ.

"КРИМИНАЛНА ИКОНОМИКА И СКРИТ ТРАНЗИТ": ТИХОМИР БЕЗЛОВ ЗА ИСТОРИЯТА НА КОНТРАБАНДАТА У НАС (ВИДЕО)

Въпросите все още са повече от отговорите около около отстраняването на главния секретар на МВР Живко Коцев и директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова. За да коментира темата и да разкрие тайните около историята на контрабандата по българските граници в Студио Actualno поканихме Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БЛС: "МАМА И АЗ" СЪЗДАДЕ УСЕЩАНЕТО, ЧЕ ДЪРЖАВАТА НЕ ИСКА ДА ИЗГРАДИ ДЕТСКА БОЛНИЦА

Проектът за национална частна детска болница „Мама и Аз“ създаде усещането, че се прави опит за изоставане строежа на държавна национална детска болница. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров пред bTV за реализирането на национална детска болница – частна или държавна. Инвеститорът обаче отрече, че това е "национална частна детска болница" - той защити позицията, че лечебното заведение ще лекува и възрастни.

КРАЙ НДК ЩЕ СЕ ПАРКИРА ПО-ЛЕСНО, ОТКОЛКОТО НА ДРУГИ БУЛЕВАРДИ: БОРИС БОНЕВ ОБЯСНИ КАК (ВИДЕО)

Промяна в организацията на движението на три основни столични булеварда, сваляне на велоалея от тротоара на пътното платно, изграждане на нова велоалея - това предизвика протести в София през последните дни. Особено притеснение хората изразяват относно косото паркиране със заход назад - заради трафика в пиковите часове. В Студио Actualno поканихме общинския съветник от ПП-ДБ-СС ("Спаси София"Борис Бонев, който обясни проекта в детайли.

"НЮ ЙОРК ТАЙМС": РИСК ОТ АВТОРИТАРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ СЛЕД ОЩЕ ИЗБОРИ? (СНИМКИ)

В свой обширен материал авторитетното издание "The New York Times" прави оценка на предстоящите седми избори за последните три години в България.

БЕЗПОКОЙСТВО ЗА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ ЗАРАДИ ПАРАВОЕННИ ГРУПИРОВКИ

Ситуацията в Западните Балкани (за пореден път) е причина за безпокойство. Такъв е анализът на Константинос Филис, доцент в Американския колеж в Гърция и директор на Института по глобални въпроси, пише гръцкото издание Kathimerini.

ЕС ГОТВИ ЗАБРАНА НА ПАРТИИ, ФИНАНСИРАНИ ОТ РУСИЯ

След евроизборите през 2024 г., които ще се проведат през юни, нови санкции срещу Москва ще отрежат руските пари за политиката на ЕС. Това съобщава EUobserver, посочвайки, че се готви забрана на европейски политически партии, неправителствени организации и медии, финансирани от Русия. Твърди се, че всичко това ще влезе в 14-ия пакет от санкции срещу Кремъл, който трябва да бъде приет до юли 2024 г.

НЯМА ПОДАРЪК ЗА ПУТИН ОТ ФРОНТА В УКРАЙНА ЗА ПЕТИЯ МУ МАНДАТ (ВИДЕО)

Русия сякаш лека-полека намалява натиска на фронта в Украйна, вероятно подготвяйки се къде точно да удари с нови сили в следващите дни. Това е впечатлението от данните, които идват от бойните полета в украинските земи.

РУСКИЯТ ГЕНОЦИД: ДОБРОВОЛЦИ ЗА ВОЙНА ПО ПРИНУДА, ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ НА ДЕЦА

Увеличете поне с 10% "доброволците", които се бият за Русия в Украйна. Това е задача за руската окупационна власт в Херсонска област по думите на ръководителя на украинската военновременна администрация в областта Олександър Прокудин. Украинската държавна медийна мрежа "Суспилно" цитира негово телевизионно интервю.

УРОЦИТЕ НА СПЕЦИАЛНИТЕ ЧАСТИ В УКРАЙНА: ВОЙНАТА ОТВЪТРЕ

От началото на войната инструкторите от специалните части на американската армия са обучили хиляди украински военни. Процесът е от взаимна изгода. Бойният опит на украинските войници също помага на американската армия да преосмисли подхода си към специалните операции в днешно време.

ТУРСКИ АНАЛИЗ: КАКВО ОЗНАЧАВА НОВАТА ВОЕННА ПОМОЩ НА САЩ ЗА УКРАЙНА?

 

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа допълнителен пакет помощ от приблизително 95 милиарда долара за Украйна, Израел и Тайван. В рамките на пакета Украйна ще получи 61 милиарда долара военна подкрепа, Израел ще получи 26 милиарда долара, а за Тайван са останалите 8 милиарда долара, пише в свой анализ турското издание Anadolu Ajansı. Въпреки че пакетът е продължение на активната международна политика, която Байдън следва от дълго време, моментът е пример за това как американската външна политика продължава в сянката на вътрешните политически дебати.

И СТОРМИ ДАНИЪЛС ПО ДЕЛОТО "ПАРИ СРЕЩУ МЪЛЧАНИЕ" (ВИДЕО)

 

От години порноактрисата Сторми Даниълс и Доналд Тръмп водят публична битка за предполагаема сексуална връзка и за сделка "пари за мълчание" (платени от бившия президент на САЩ). Това напрежение и пикантните подробности около него се изляха в съда във вторник, 7 май, когато Даниълс излезе за първи път на свидетелската скамейка в наказателния процес срещу републиканеца.

ПИКАНТНИ ДЕТАЙЛИ: СБЛЪСЪК В СЪДА МЕЖДУ ТРЪМП 

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа допълнителен пакет помощ от приблизително 95 милиарда долара за Украйна, Израел и Тайван. В рамките на пакета Украйна ще получи 61 милиарда долара военна подкрепа, Израел ще получи 26 милиарда долара, а за Тайван са останалите 8 милиарда долара, пише в свой анализ турското издание Anadolu Ajansı. Въпреки че пакетът е продължение на активната международна политика, която Байдън следва от дълго време, моментът е пример за това как американската външна политика продължава в сянката на вътрешните политически дебати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Всеки човек има право на достоен живот

Ето кога Светият синод ще избере новия Сливенски митрополит

Продължават протестите заради новото движение по Патриарха

АЕЦ "Козлодуй" не казва при колко от служителите му са открити здравословни проблеми

Прогноза за времето - 20 май 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 19 май 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 20-26 май 2024 г.

Шофьорите да внимават на АМ "Тракия": Важно съобщение от АПИ

Знеполският епископ Арсений бе избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

Земетресение разлюля района на Сливница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com