Намаляват скоростта на магистралите у нас

2673
Намаляват скоростта на магистралите у нас
Снимка: iStock

Максималната скорост на магистралите в България ще бъде намалена до 130 км/ч, вместо досегашните 140 км/ч. Това ще стане, когато бъде приет правителственият законопроект за промени в Закона за движение по пътищата, който бе вкаран в парламента през последните дни. С него се предлага дa бъдe oгpaничeнa cĸopocттa и пo т.нар. cĸopocтни пътищa - oт 120 ĸм/ч нa 110 ĸм/ч, пише в. "Сега".

Мерки за безопасност

"Безопасността на движението по пътищата се влияе силно от скоростта на движение на превозните средства. Превишената и несъобразена скорост е причина за една трета от ПТП със загинали в Европейския съюз. По данни на European Transport Safety Council (ETSC) - Европейският съвет за транспортна безопасност, повече от 2100 човешки живота могат да бъдат съхранени всяка година, ако средната скорост на придвижване по европейските пътища се намали само с един километър в час", пишат в мотивите си към законопроекта министрите.

ОЩЕ: Тол камерите ще заснемат и превишената скорост

В тях се обяснява, че автомагистралите са пътища с висока максимално допустима скорост и висока интензивност на движението, че се планират и строят да бъдат значително по-безопасни от другите видове пътища, тъй като задължително разполагат с физическо разделение на двете посоки на движение и с лента за принудително спиране.

"Въпреки това средно около 8% от всички загинали в пътни инциденти в ЕС губят живота си вследствие от ПТП, възникнало на автомагистрала. В България, в периода от 2010 г. до 2022 г. по автомагистрали са загинали 561 души. С увеличаването на максимално допустимата скорост на 140 км/ч през 2012 г. и разширяването на автомагистралната мрежа в страната броят на загиналите по тези пътища като дял от всички загинали се увеличава от 3-5% на 9-10%.", посочва правителството.

В мотивите се добавя, че през 2021 г. трагичният пътен инцидент с автобус, възникнал на АМ "Струма", при който загинаха 46 души, е повишил този дял до 13%.

С изключение на Германия, където по-голямата част от автомагистралната мрежа има единствено препоръчителна максимална скорост от 130 км/ч, в Европа, освен в България, единствено в Полша има максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч.

Средна скорост

С проекта се въвеждат дългоочакваните нормативни изисквания и регламентация на нарушение на средна скорост, като за място на нарушението при установяване на превишаване на средната скорост се счита участъкът от пътя, за който е установено нарушението. Предвижда се нарушения за средна скорост да могат да бъдат установявани чрез техническите средства на електронната система на Агенция "Пътна инфраструктура".

ОЩЕ: ТОЛ системата вече отчита средната скорост не само по магистралите, а и по другите пътища

"Контрол на средната скорост ще се осъществява, като се съобразяват ограниченията на скоростта за съответните участъци - ще се избират отсечки с еднакво ограничение, за които са налице данни за често настъпване на пътнотранспортни произшествия, в които водачите са склонни да извършват нарушения на ограничението на скоростта. Контролът на средната скорост позволява осъществяването на контрол в по-дълги участъци за разлика от осъществявания контрол в определени точки, преди и след които водачите допускат превишавания на скоростта", се посочва в мотивите към проекта.

Санкции

С него са предвидени и нови принудителни административни мерки - временно отнемане на шофьорската книжка до решаване на въпроса за отговорността за всички нарушения, които законът наказва с отнемане на свидетелството за управление. Въведена е също така промяна в размера на налаганите наказания, както по отношение на лишаване от право на управление на МПС, така и на размера на глобите.

Предлага се и 17-годишните да могат да вземат книжки и да могат да шофират, но задължително с придружител. "С цел изграждане на навици за безопасно управление е предложена възможността водачи, навършили 17-годишна възраст, да шофират с придружител", пишат от правителството. На практика те искат да вкарат в българското законодателство, което Европейската комисия се опитва да приложи на територията на целия ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com