Няма таван за средствата за саниране на панелките

4763
Няма таван за средствата за саниране на панелките
Ние просто плащаме 50% от всичко това, което е предписано като мерки, заяви Лиляна Павлова

Няма таван за кандидатстване за средствата за саниране на панелните жилища. Това заяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, предаде „Фокус”.

Министър Лиляна Павлова добави, че при енергийното обследване на жилищната сграда става ясно какви са мерките, които трябва да бъдат въведени. „Ние просто плащаме 50% от всичко това, което е предписано като мерки – подмяна на покриви, хоризонтални щрангове, подмяна на дограма, изолация на сградата, включително и присъединяване към „Топлофикация”, така че таван няма, стига да има решение на собствениците”, каза тя.

Министър Павлова добави, че там, където има общински жилища, общината ще трябва да участва активно в този процес.

Дават заем за саниране срещу платено парно

Ще се дават изгодни заеми за саниране, но само ако собствениците са си платили сметките за ток, вода и парно. Това стана ясно по време...

По отношение на брегоукрепителни съоръжения Лиляна Павлова посочи, че там има много искания. По думите й това, което е правено в периода 2007 – 2008 г. за сметка на гаранция, от концесионерите са били изплащани пари за брегоукрепване. Това е била и първоначалната концепция на министерството, но за съжаление е пристигнал доклад на Сметната палата, според който това е незаконно действие. Тогава се е наложило всички концесионери да върнат отпуснатите пари, които няма да могат да бъдат предоставени.

„Затова и подкрепих искането на междуведомствената комисия, на която член е и МРРБ, да се търси по тази линия поне частично финансиране за брегоукрепване”, посочи Павлова. Тя каза още, че държавата няма право да дава пари за възстановяване на плажовете, изядени от бурните вълни през зимата, а концесионната такса ще бъде намалена.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com