Нямало и един декар засегната жива гора

4614
Нямало и един декар засегната жива гора

В момента се завършва последната просека, спокойно можем да кажем че отиваме към приключване на тази четиридневна сага с пожара в "Бистришко бранище". Мога да успокоя всички, че няма и един засегнат декар жива гора, само отделни дървета, до момента е изгоряла стара дървесна маса отпреди 13 години.

Това заяви инж. Дамян Дамянов от Изпълнителна агенция по горите.

Като пожар той е на малко площ, но гори много маса, участието на доброволците беше регулирано предвид риска за здравето им, продължи Дамянов. Според мен има перфектно взаимодействие между пожарникари, горските служби, Българска армия и доброволците. Като технология пожарната ръководи процеса, горските вършат тежката работа с изкопаването на просеките. Днес към обяд можем да кажем, че въобще не може да се открие пламък, димът, който се вижда, е от паднала дървесина, допълни Дамянов.

Пожарът вероятно е възникнал от човешка дейност, ако е така, то той е добре планиран, защото нашият достъп до него беше много труден, заяви инж. Николай Пиронков, началник на отдел "Опазване на горите." Този пожар беше много тежък, включително и заради това преекспониране, което се получи. На терена изпратихме само горски специалисти заради специфичната среда и трудния достъп до огнището, поясни той. Пиронков благодари и на пилотите на хеликоптерите, участващи в гасенето на пожара, за професионалната им работа.

По информация, представена от инж. Стойчо Бялков през 2001 г. след смерч е на територията на "Бистришко бранище" е паднала дървесина около 20 000 куб. метра, която става голяма част от огнището на пожара. Още от 77-ма година, когато резерватът е създаден има въпроси, дали "Бистришко бранище" може да е резерват, допълни проф. Пламен Мирчев от Института по горите. Площта на резервата е около 1000 хектара, от които са засегнати около 500, задължително условие е и да има буферни зони, които географията на терена там не позволява. В биосферния резерват има две масови пътеки, според моето скромно мнение се виждаше, че хора са влизали постоянно, каза още Мирчев. Трябва, ако се реши, че статутът на "Бистришко бранище" трябва да остане същия, трябва да се защитава като биосферен резерват, без да се допускат хора вътре. Според него задължително е и да има охрана, тъй като "99% казват, че този пожар е бил резултат от човешка дейност".

Редактор: Георги Иванов

Строят микроязовир за изкуствен сняг на 9 дка от "Бистришко бранище"

Още преди три години Deutsche Welle сравни Витоша с новия „Слънчев бряг”, припомня КРОСС. Проектът за изграждане на ски и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com