В “SOS Детски селища България” вярваме, че нито едно дете не трябва да расте само

1322
В “SOS Детски селища България” вярваме, че нито едно дете не трябва да расте само
Снимка: Валерия Георгиева

Валерия Георгиева, национален изпълнителен директор на “SOS Детски селища България”

1. Как бихте описали това, което правите, на едно дете?

В “SOS Детски селища България” вярваме, че нито едно дете не трябва да расте само. Това, което искаме да дадем на всяко дете, независимо под каква форма, е да има семейство, да има дом и да има детство.

2. Какво ви подтикна да се занимавате с обществена дейност?

В началото на 2019 г., когато видях обявата за изпълнителен директор на “SOS Детски селища България”, възкликнах високо „Това е, което искам да правя!“. В дългия ми професионален опит, независимо къде съм работила и на каква позиция, за мен водещ мотив е било да виждам дълбок, сериозен смисъл в работата си. В момента, в който приех каузата на “SOS Детски селища” за своя, разбрах, че това е нещото, което ще изпълни работата ми със съдържание.`

Снимка: Децата на „SOS Детски селища България“

4. “SOS Детски селища България” е първата неправителствена организация в България, която започва да прилага политика за грижа за децата в риск, извън институциите. Как започва всичко и как се развива дейността ви до момента през тези 34 години?

“SOS Детски селища” е създадена през 1949 г. в Австрия от Херман Гмайнер в отговор на нуждите на тогавашната обществена ситуация и последиците от двете световни войни. Първоначалният SOS модел е да събере майките, които могат да отглеждат седем осем деца в къщички, и така те да получат семейство, дом и спокойно детство. През годините, особено в европейските държави, моделът много се промени. Най-доброто за всяко дете е да расте в родното си семейство, затова фокус на работата, която вършим, е преди да се наложи да бъде изведено от него, първо да подкрепим цялата семейна среда, за да може то да бъде отглеждано там, където са най-близките му хора.

5. Какви са ключовите приоритети и цели на “SOS Детски селища България” и как организацията подпомага живота на децата и семействата в нужда?

Вече споменах Програмата за подкрепа на семейството и превенция на раздялата, в която работим както с детето, така и с цялата семейна група около него. В нашите пет консултативни центъра – в София, Перник, Велико Търново, Габрово и Трявна, работят специалисти с различни профили – логопеди, психолози, детски педагози, които помагат за укрепването на семейната среда. Уникална за нашата организация е и програмата „Начало на самостоятелен живот“, която подкрепя децата след навършване на 18 г. в различни аспекти – здраве, образование, намиране на жилище. Помагаме им да се ориентират кариерно, включително с финансова помощ за университетски такси и различни професионални курсове. През изминалата година този проект подкрепи 70 младежи по пътя им към самостоятелен живот.

6. Като един от хората, които са най-близо до участниците в програмата, разкажете ни малко повече за Лятната академия.

Летните академии, които организираме съвместно с BILLA, се посрещат с огромно вълнение и радост. Аз самата съм възхитена от ефекта на тази инициатива, от прекрасната организация на маршрутите и образователните елементи в програмата. Събитията се посещават от семейства, с които нашите консултативни центрове работят по програмите за подкрепа. Форматът е отворен, като деца от семейни домове също бяха включени в инициативата. Ползите от академиите са много, те осигуряват пълноценно прекарване на свободното време, културно-образователна програма и създават прекрасни летни спомени за участниците.

7. Какви са личните ви наблюдения за трансформацията и развитието на децата, които получават грижа в “SОS детски селища България”?

Силно положителни. Миналата година по повод на 30-ия юбилей на “SOS Детско селище Трявна”, събрахме 30 истории на деца, родители, колеги, приятели, партньори и съмишленици на “SOS Детско селище Трявна”. Когато днес ги препрочитаме, заровени в ежедневието, си казваме, че именно това е смисълът на нашата работа. Имаме много трогателни истории. Една от тях е за самотен баща от Велико Търново, който временно не можеше да се грижи за двете си дъщери. Децата бяха доведени при нас от бабата болни, с паразити и с кариеси по зъбите от недохранване. Бяха около пет години в приемно семейство в Трявна и претърпяха сериозен напредък в развитието си, станаха по-комуникативни и отличнички в училище. Настъпи моментът, в който бащата поиска да поеме грижата за момичета и точно тогава Програмата за подкрепа на семейството му съдейства. Помогнахме му да изгради родителския капацитет и да подготви жилището си. Сега вече децата са при него и всички се чувстват много добре.

8. Първите деца, били в грижа на “SOS Детски селища България”, са вече пораснали мъже и жени. Как се развиват те? Поддържат ли връзка с екипа на организацията?

Да, поддържаме контакти. За мен много положителен е и фактът, че едно от първите деца в Трявна - Щерияна, е член на нашия управителен съвет от две години. Това е изключително важна връзка — дете, което е живяло и минало през цялата пътека, да влезе в управителния съвет и да преценява от друга перспектива това, което правим и искаме да правим, за да помагаме на децата и семействата в риск.

Също така, имаме много деца, които учат специалност „Социални дейности“ във Великотърновския и Софийския университет. Избрали са това поприще, което аз намирам за много показателно и положително.

9. Как се е променила ролята на бизнеса в дейността на организацията и какви са взаимоотношенията с вашите партньори, за какво разчитате на тях?

Трудно ми е да преценя как се е променила ролята на бизнеса, но виждам, че тенденцията за социално отговорни политики се засилва във всички компании. Като част от корпоративния сектор младите хора искат да виждат, че тяхната организация прави нещо за обществото, независимо в коя област, или самите те да бъдат въвличани в проекти за социална отговорност.

10. Как гражданите могат да подкрепят дейността на “SOS Детски селища България”?

Най-прекият и бърз начин за помощ са финансовите дарения от нашите SOS приятели, фирми и граждани. Дългосрочните партньорства с компании и индивидуални дарители ни дават стабилност и възможност да работим и да се развиваме.

От шест месеца имаме регистрирано социално предприятие, в което правим продукти с кауза. В него работят няколко души от рисковите групи. Въвличаме в работилничките младежи, колеги и корпоративни партньори. Ако решат да ни подкрепят, хората могат да закупят продукти с кауза на платформата на Българския център за нестопанско право – “ДарПазар”.

Сдружение „SOS Детски селища България“ е първата гражданска правозащитна организация в страната, предоставяща директна грижа за деца в риск. Идеята за сдружението се заражда преди повече от 30 години и за този период то се грижи за пълноценното израстване на хиляди български деца, като им осигурява подкрепяща, безопасна и любяща среда. През 2016 г. BILLA България става част от компаниите, които подкрепят активно работата на „SOS Детски селища България“. Вече 8 години търговската верига си сътрудничи със сдружението и е основен партньор на Лятната академия, която има за цел да обогати знанията и социалните умения на децата чрез различни дейности като посещения на исторически забележителности, планински преходи, практически семинари и други интересни беседи.

Интервюто e публикувано със съкращения и е част от специалното издание „BILLA и приятели – за децата на България“, чиято основна цел е да постави фокус върху някои често невидими теми в обществото, значими каузи и личностите, които стоят зад тях. Цялото издание можете да разгледате тук: https://view.publitas.com/billa-bulgaria/r17-billa-csr/page/1

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com