Кои витамини подхранват най-добре косата?

3661
Кои витамини подхранват най-добре косата?
Снимка: iStock

Красивата коса е символ на здраве, младост, плодовитост, с което привлича на подсъзнателно ниво силния пол. Много дами, осъзнали този факт, се стремят към увеличаване на гъстотата, дължината на косата си и осигуряването на адекватните грижи, които да поддържат красива гривата. В много случаи това е възможно, ако се разчита не само на козметични продукти, но и на правилен начин на живот, хранене и прием на витамини и минерали, важни за косата.

Кои витамини подхранват най-добре косата и какво да сложим на трапезата си,  за да подпомогнем трансформацията на тънката, чуплива, слаба коса и за да се преборим с косопада - главен враг на красивата коса?

Как витамините влияят на косата?

Известно е, че не само заболявания, ген, грижа, адекватно хранене, третиране, възраст, хормони и поддържане на здрав скалп оказват влияние върху начина, по който изглежда косата, но и дефицитът на витамини и минерали. Генетиката и стареенето, както и честото боядисване, къдрене, изправяне на косата, са често срещани виновници за плашещото количество косми по четката за коса, но не по-рядко срещана, макар да е по-неизвестна причина за изтъняване на косата е недостигът на витамини.

При косопад повечето дами залагат на продукти за нанасяне върху косата и в нейните корени, докато изследването на причината, нейното идентифициране и предприемането на прием на витамини, които да помогнат на косата, остават на заден план. Това е погрешно, тъй като в немалък процент от случаите причините за проблемите, свързани с косата,  се дължат на дефицит на витамини, като този дефицит, останал неразпознат, повлиява негативно и общото здравословно състояние.

Лекар: Това са най-добрите витамини за косата през пролетта

Обширни научни изследвания доказват връзката между недостига на витамини и проблемите с косопада особено когато визираме сериозен косопад с поява на оголени участъци върху скалпа. Витамините влияят на здравето на косата по множество начини, сред които са:

  • улесняват процеси като протеиновия синтез, които са жизненоважни за производството на протеинови нишки на косата, от което зависят здравето и красотата ѝ,
  • участват в жизнения цикъл на косата,
  • защитават я от увреждания и оксидативен стрес,
  • подпомагат клетъчния метаболизъм и растеж,
  • хранят я буквално и т.н.

Кои витамини подхранват най-добре косата?

Често не осъзнаваме зависимостта на състоянието на косата ни от получаването на адекватни дози витамини и други хранителни вещества, чиито недостиг води до нарушаване на цикъла на растеж на косата, изтъняване, косопад. Добрата новина е, че дори не е нужно да приемате скъпи продукти за коса под формата на хранителни добавки.

Достатъчно е да знаете кои витамини подхранват най-добре косата и в кои хранителни източници може да ги откриете, за да подобрите състоянието на женското оръжие за привличане и красота – косата. Гъста, буйна, лъскава, здрава – тя преобразява лицето на жената. За да постигнете това, разберете кои витамини подхранват най-добре косата, както и при дефицит на кои витамини се наблюдава сериозна загуба на коса.

-          Витамин Д

Слънчевият витамин не само е важен за здравето на костите и зъбите ви, той се грижи и за здравето на косата. Доказано е, че дефицитът на витамин Д е свързан с алоцепция и сериозен косопад.  Най-лесно може да си набавите витамина със слънчеви бани, но и консумацията на жълтъци, дроб, някои риби и ядките също може да помогне в поддържането на нивата на витамин Д в тялото в нормални граници.

Важни витамини и минерали за растежа на КОСАТА

-          Витамин В12

Страдащите от недостиг на този витамин не само са застрашени от анемия, но и от загуба на коса. Преодоляването на дефицита на витамин В12 значително повлиява състоянието на косата и намалява косопада.

Възможно е обаче да не страдате от косопад, а просто да искате да поддържате косата си красива и бляскава, като в този случаи ще се вълнувате от въпроса кои витамини подхранват най-добре косата. Сред тях са:

  • Витамин B7, отговорен за производството на кератин и за увеличаване на растежа на фоликулите. Слагайте по-често на масата си яйца, месо, картофи и ядки, за да осигурите хранителни вещества за косата си.
  • Витамин Е, които се грижи за предпазването на косата от оксидативния стрес и я подхранва. Хапвайте повече слънчогледови семки, спанак, авокадо, за да осигурите на косата си нужните подхранващи вещества.
  • Витамин А, който стимулира растежа на космите. Бетакаротинът е популярен за подхранването на косата, като добавянето на картофи, тиква, моркови, спанак и зеле към ежедневното меню ще ви помогне да поддържате нивата в тялото  адекватни.

При сериозен косопад, който не съумявате да преустановите с прием на витамини, оптимална и правилна грижа за косата, е добре да потърсите причината с помощта на лекаря си, за да изключите заболявания, които водят до лошо състояние на косата и обилен косопад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се прави в нощта срещу Еньовден?

9 мита за възглавниците, в които е време да спрете да вярвате

6 навика в леглото, които разкриват нисък коефициент на интелигентност

Безпроблемно отслабване: как изгаряме калории, без да знаем

Българска или гръцка - коя азбука има повече букви?

Знаете ли как можем да снимаме светкавици?

Тези два вида риба са опасни за консумация - откажете се от тях

"Къде да гледаме мача довечера"? 4 места в София, идеални за европейското

Шампоанът няма да ви спаси: 5 причини косата ви да се замърсява бързо

Това са женски козметични процедури, които вече не са на мода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com