7 тайни на перфектната пица, които само италианците знаят

855
7 тайни на перфектната пица, които само италианците знаят
Снимка: iStock

Пицата е едно от най-популярните ястия в света. Изглежда, че се приготвя много лесно: тесто, сирене, сос и пълнеж на вкус. Но по някаква причина в някои ресторанти сме готови да поръчваме пица отново и отново, но в други не искаме да се връщаме. Какви лайфхакове помагат да превърнем това ястие в истински кулинарен шедьовър?

Ако помолите специалист да ви приготви италианска пица, той ще ви помоли да уточните каква. Факт е, че всеки регион на Италия има свои собствени технологии за готвене: римски, неаполитански, лигурийски, панцероти и други. Забавен факт: Пицата е защитена от закона в Италия. Според стандартите пицата не може да бъде с диаметър повече от 35 сантиметра, а дебелината й не трябва да надвишава 2 сантиметра. Освен това не трябва да се използват никакви уреди или инструменти за месене на тестото, а само ръцете ви.

Нека поговорим малко за историята на ястието. Как и кога се ражда пицата?

Първият прототип на пица е плоският хляб от Древен Египет. Преди около 6000 години се появява маята, която поставя началото на печенето на плоски хлябове. През V в. сл. н. е. бойците на полето започват да приготвят плоски хлябове от тесто, сирене и фурми. Те използваха своите щитове като прибори, така че хлябовете са кръгли и тънки. След известно време древните гърци приемат рецептата. Те са тези, които приготвят първата пица, която е максимално близка до съвременната пица.

Рецептата на древните гърци е проста: сирене, зеленчуци, билки се поставят върху тестото, поръсват се със зехтин и се пекат във фурната. Първоначално пицата е била храната на по-ниските класи. Добавят се всякакви налични съставки и се получава обилно ястие, даващо енергия за тежка физическа работа. По-късно ястието става популярно сред богатите хора, получавайки името „focazzia“. Постепенно търговците, идващи в Древна Гърция, започват да опитват ястието. Така рецептата стига до Рим, където започва да се развива историята на ястието, което е популярно и до днес.

От създаването на първия прототип, рецептата за пица е претърпяла много промени. Днес има технологии за готвене, които ви позволяват да създадете истински кулинарен шедьовър.

Най-вкусната ПИЦА: Ето как се приготвя

7 основни тайни на перфектната римска пица, които само професионалистите знаят:

1. Използвайте само моцарела

Моцарелата е меко сирене, което при разтопяване се разпределя равномерно върху пицата. Благодарение на него пицата се оказва нежна и сочна, буквално се топи в устата ви. Голяма грешка е използването на твърди сортове сирене, въпреки че те придават приятен, по-тръпчив вкус, те се топят много по-зле и не осигуряват сочност. Можете да ги добавите, но само заедно с моцарела.

2. Гответе пица във фурната

Технологията не стои неподвижна: всички отдавна са свикнали с електрическите фурни. Но за да приготвите истинска пица, трябва да използвате фурна, например огнище с естествен камък. Така се получава пицата с хрупкава коричка и мека среда.

3. Трябва да използвате италианско брашно.

Тестото е най-важният компонент на пицата. За да стане ефирно, използвайте италианско меко пшенично брашно със степен на смилане 00. Някои ресторанти и служби за доставка правят тестото по-сложно: използват смес от пшенично, оризово и овесено брашно.

Най-вкусният блат за пица, който се приготвя за 10 минути

4. Тестото трябва да ферментира за един ден

Рецептата за тестото е много проста: мая, брашно и вода. Но има една тайна за приготвянето на перфектната основа – оставяне на тестото да отлежи 24-48 часа. Така ще бъде умерено пухкаво и нежно.

5. Използвайте доматено пюре

За да приготвите истинска италианска пица, трябва да използвате доматено пюре, а не кетчуп. Кетчупът е сос, който съдържа консерванти и сгъстители. А пюрето е натурален продукт, получен чрез смилане на зрели домати. Тайната се крие в наситеността на вкуса.

6. Плънката да се пече заедно с основата.

Мненията относно технологиите за приготвяне на пица са различни. Някои смятат, че първо трябва да изпечете тестената основа и след това да добавите пълнежа. Но ние препоръчваме да печете цялата пица наведнъж: сиренето става по-еластично, а самият пълнеж става по-вкусен, когато се изпече. Единствената съставка, която задължително трябва да се добави накрая, са билките.

7. Пицата трябва да се пече на високи температури.

Както споменахме по-рано, перфектната пица се приготвя във фурната. Температурата в него достига 280 градуса по Целзий. Изглежда, че при такива температури всяко ястие просто ще изгори. Професионалните пицайоли обаче знаят колко дълго да държат пицата на огъня, така че да стане хрупкава, но сочна.

Сега знаете, че любимата на всички пица не е толкова просто ястие. Истинската пица трябва да е нежна, но с хрупкава коричка; тънка, но ефирна; сочна, но не се разпада в ръцете ви. Приготвянето на перфектната италианска пица изисква известно умение, но резултатите определено си заслужават.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 мита за възглавниците, в които е време да спрете да вярвате

6 навика в леглото, които разкриват нисък коефициент на интелигентност

Безпроблемно отслабване: как изгаряме калории, без да знаем

Българска или гръцка - коя азбука има повече букви?

Знаете ли как можем да снимаме светкавици?

Тези два вида риба са опасни за консумация - откажете се от тях

"Къде да гледаме мача довечера"? 4 места в София, идеални за европейското

Шампоанът няма да ви спаси: 5 причини косата ви да се замърсява бързо

Това са женски козметични процедури, които вече не са на мода

„Не се страхувайте, това е протеин“: Какво ще стане, ако изядете плод с червей?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com