Новините: Най-важното за деня, 5 декември

8414
Новините: Най-важното за деня, 5 декември
Снимка: Actualno.com

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 5 декември.

РАЗСЛЕДВАЩИ ЖУРНАЛИСТИ ПОКАЗАХА ИНТЕРЕСНИ ИМОТНИ СДЕЛКИ - ТВЪРДЯТ, ЧЕ СА НА ЖЕНАТА НА ПЕТЬО ЕВРОТО (ВИДЕО)

С многозначителното заглавие "Снежанка" от "Осемте джуджета" приказно забогатя в кеш и с имоти в България и Гърция", журналистическият проект BIRD (Бюрото за разследващи репортажи и данни) публикува дълъг материал, касаещ Любена Петрова - съпругата на Петър Петров, по-известен с прякора си Петьо Еврото.

ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ ОБЯСНИ КОЯ ВАКСИНА ЗА КОГО Е НАЙ-ПОДХОДЯЩА

Всички мерки и усилия досега бяха, за да дочакаме добра ваксина. Сега, тъй като вече започна да се говори срещу ваксините, хубаво е да представяме хората, които казват своите мнения "за" и "против". Аз, специално, освен директор на Нациналния център по заразни и паразитни болести, съм председател на т.нар. експертна комисия по контрол на ваксинопрофилактиката към министерство на здравеопазването. Ние предлагаме на министъра колко ваксини да се купят всяка година, кои да са препоръчителни и задължителни. Досега не сме се издънвали във ваксинационната политика у нас последните години. Tова каза проф. Тодор Кантарджиев.

ДОЦ. КУНЧЕВ: РАБОТОДАТЕЛ МОЖЕ ДА ЗАДЪЛЖИ РАБОТНИЦИТЕ СИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ, ДЪРЖАВАТА НЕ ГО НАЛАГА

Тестът за коронавирус няма да бъде условие за поставяне на ваксина. Ако човек преди да се имунизира реши да се тества, няма проблем да си направи изследване и ако има антитяло, да се откаже – няма проблем. Това каза националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

БОРИСОВ ОТИДЕ ДА ВИДИ ХЛАДИЛНИЦИТЕ, КОИТО ЩЕ СЪХРАНЯВАТ ВАКСИНАТА НА PFIZER (ВИДЕО И СНИМКИ)

Подготвихме се бързо и дойде ли ваксината срещу Covid-19, ваксинирането се организира само пожелание и безплатно, с ваксини одобрени от Европейската комисия и с гаранцията от Европейската агенция по лекарствата. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си днес в Центъра по заразни и паразитни болести, където се помещава и БулБИО. Премиерът лично се увери в готовността на страната ни да посрещне първата доставка на ваксина в специализирани хладилници, съобщи правителствената пресслужба.

КЛЕТКИ ОТ ПРАСЕТА, ПЛЪХОВЕ И ПИЛЕТА МОГАТ ДА НИ СПАСЯТ ОТ COVID-19?

Прасетата, пилетата и плъховете биха могли да се окажат ключът към справяне с пандемията от COVID-19, показва изследване. Според учените, тези животни са имунизирани срещу коронавируса заради формата на клетките си. Проучването на университета в Станфорд обяснява защо някои животински видове, включително котки и говеда, са податливи на инфекцията, а други не, разкрива "Стъди Файндс". Откритието може да доведе до лекарство, което да крие „ключа“ за улавяне на "бъга" и да му попречи да взаимодейства с клетките.

РЪСТ НА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19, НАД МИЛИОН СА ВЕЧЕ НАПРАВЕНИТЕ PCR ТЕСТОВЕ У НАС

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза ръст и като абсолютно число, и като процент. За 4 декември са отчетени 3 614 нови случая. Това е с 334 повече на дневна база спрямо отчетените вчера 3 280 случая. Направени са и повече PCR тестове – 9 530, спрямо 9 082 при предишния отчет, т.е. разлика от 448 теста. Така процентът на положителни проби се качва от 36,11% вчера до 37,92 на сто днес.

БЕЗПЛАТНИ АРТТЕРАПИИ В ПОМОЩ НА ДЕЦА С ОНКОХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Програмата за арттерапии на Фондация "АРТОН България" е единствената в страната, която безвъзмездно помага на онкоболните деца да се справят с тъгата, умората и страха, с които се сблъскват в борбата им с коварното заболяване. Като част от терапиите малчуганите имат възможност да рисуват с различни бои и техники, да изработват пана от естествени материали или пластики от бързосъхнеща глина, да създават кукли от плат и прежда, както и да посвирят на различни музикални инструменти.

ЖИВОТ ОНЛАЙН: ПОРЪЧВАМЕ СИ ОТ КАФЕ ДО РИБНО МЕНЮ ЗА НИКУЛДЕН

Заради пандемията от COVID-19 потребителите у нас масово се насочиха към онлайн поръчките, а търговците прехвърлиха бизнеса си в мрежата. Така традиционният за Никулден шаран, маслото за колата, сутрешното кафе, постните ястия за Бъдни вечер и дори коледната пуйка вече пристигат в българските домове с куриер.

БОРИСОВ: БЪЛГАРИЯ НЕ УЧАСТВА В СЦЕНАРИЙ ЗА НАПАДЕНИЕ НА ДЪРЖАВИ ОКОЛО ЧЕРНО МОРЕ

"Не са верни твърденията, че България участва в сценарий за нападение по държави около Черно море. Единственото различно, което правим в сравнение с предишни години, е да модернизираме военната си техника и летища за новите самолети F-16 Block 70. Увеличаваме и способностите на военноморските сили, защото флотът ни не е в добро състояние. Сигурността в Черноморския регион е изключително важна, а нашите действия са в съответствие с международноправните норми. И отново подчертавам - не са насочени срещу Русия или някоя друга държава.Не са верни твърденията, че България участва в сценарий за нападение по държави около Черно море.

ПРОТЕСТИТЕ: ДЕН 150 - НАХЛУВАНЕ НА КОЛЕДНИЯ БАЗАР И БЛОКИРАН ОРЛОВ МОСТ

Софийските булеварди „Дондуков“ и „Цар Освободител“ бяха блокирани от протестиращи срещу правителството и главния прокурор. Днешната демонстрация отбелязва 150 дни недоволство на жълтите павета. Протестиращите тръгнаха от традиционното си място – площада пред Министерския съвет, а след това продължиха по булевард „Цар Освободител“. Те преминаха през Коледния базар в центъра на столицата, но не влязоха през официалния вход, а през едно от загражденията. Те призоваха посетителите на базара да се присъединят към протеста.

ЕВРОКОМИСАРЯТ ПО ПРАВОСЪДИЕ: ТРЯБВА ЯСЕН ОТГОВОР ЗА СОБСТВЕНОСТТА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

Еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс заяви, че ще настоява за ясни отговори от българските власти за собствеността на медиите. На 10 декември Рейндерс ще проведе виртуален дебат с българския парламент по препоръките в доклада за страната ни по новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона. На какво ще държи еврокомисарят?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com