ВМРО към СЕМ: Спрете превеждането на интервюта с хора от РС Македония

4216
ВМРО към СЕМ: Спрете превеждането на интервюта с хора от РС Македония
Снимка: ВМРО

"Системно български медии „превеждат“ интервюта с хора от Република Северна Македония. Това не е редно!" С това изказване се обърна ВМРО към Съвета за електорнни медии (СЕМ). Според партията, „македонският“ е констатирана от научните среди регионална норма на българския език и подобни практики подриват официалната държавна позиция". Обръщението си ВМРО изпратиха до председателя на СЕМ Бетина Жотева, чрез официално писмо. Сигналът е от името на Мария Цветкова, която е и заместник-председател на Комисията по култура и медии и Красимир Богданов – заместник-председател на Комисията по външна политика в Народното събрание. В него те цитират и конкретни примери за предавания в национален ефир, които разпространяват антибългарски позиции и пропаганда по актуалния казус с ветото, което България наложи на Северна Македония за членство в ЕС.

„Смятаме, че системното налагане на подобни тези от български медии е обида за българите в Република Северна Македония, които десетилетия наред са репресирани за това, че отстояват българската си идентичност и не са се пречупили, въпреки жестоките опити за налагане на чужда етническа и национална самоличност. Чрез подобни твърдения се осквернява паметта на стотиците хиляди български герои загинали за Освобождението на Македония и националното обединение на България. Опетнява се паметта на македонските българи, изтезавани и убивани заради българското си самосъзнание в лагерите на смъртта в Титова Югославия“, се казва в писмото. Цветкова и Богданов призовават СЕМ да направи нужното тези практики да бъдат прекратени, като подчертават, че това не е опит за политически натиск, от страна на депутатите или ВМРО, както и начин за намеса в редакционната политика на медиите. А е принципна позиция, базирана на официалната държавна, както и на доказани от научните среди констатации.

ВМРО: Националната трагедия в Ньой определя българската история

Ньойският договор води до национална катастрофа, която поражда дълбока криза в българското общество. Наследниците на сръбските окупатор...

Публикуваме и пълния текст на писмото.

"Уважаема г-жо Жотева,
Уважаеми членове на СЕМ,

Обръщаме се към Вас в качеството ни на народни представители от ПГ „Обединени патриоти“ в 44-ото Народно събрание. До нас достигнаха многобройни сигнали от граждани, изразяващи възмущението си, че в новините и предаванията на по-голяма част от телевизиите в българския ефир продължават да се изписват субтитри на български език при излъчване на интервюта с политици и граждани на Република Северна Македония. Припомняме, че българската наука еднозначно е определила т.н. „македонски“ език като регионална норма на българския език. Такова е становището и на Института по български език към БАН. Освен това, официалната политическа позиция на Република България за времето на цялото самостоятелно съществуване на държавата Република Македония /сега Република Северна Македония/, потвърдена и от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. е за непризнаване на т.нар. „македонски“ език. В утвърдените в този период документи има ясна формулировка, под която са се подписали и няколко премиери на Република Македония /Република Северна Македония.

Изразяваме своето несъгласие подобни интервюта да бъдат „превеждани“, още повече в момент, когато България води тежка дипломатическа битка, която е на път да възстанови потъпкваната повече от столетие историческа истина. От години РС Македония провежда яростна антибългарска кампания и използва говор на омразата срещу България. В момента, в който има особена нужда българските медии да подкрепят позицията на страната ни, осъзнато или неволно, те доказват обратното. Не ни се ще, българските телевизии да съдействат за налагането на лъжливи тези, противоречащи на научно доказаните и на официалната българска позиция.

Пак във връзка със същата тема, недоумение буди абсолютната тенденциозност, при това антибългарска, която налагат определени медии. Например в предаването „Хоризонт до обед“ по БНР с Ирина Недева на 19.11.2020 г. Станимир Панайотов, научен сътрудник към Института за социални и хуманитарни науки - Скопие и в Центъра за академични изследвания в София, посочва, цитираме: „в никакъв случай не означава, че хората в Република Северна Македония, които се българеят, се смятат за етнически българи“. Той заявява още: „Да бъдеш българин или българеещ се македонец, гражданин на Северна Македония, е просто един алтернативен начин да бъдеш македонски родолюбец.“ В интервюто на Ирина Недева със Станимир Панайотов българската позиция спрямо РС Македония се определя като „български македонизъм“, говори се за „историческа комплексираност на българския национален характер“.

ВМРО настоява за криминализиране на радикалния ислям

Радикалният ислям трябва да се криминализира. Настояваме и за увеличаване пределите на неизбежната отбрана. Това са част от предложения...

Без ни най-малко намерение от наша страна да се намесваме в редакторската политика на програма „Хоризонт“, да упражняваме политически натиск или да ограничаваме свободата на словото, изразяваме своето безпокойство, че подобна пропаганда не е в подкрепа на българската позиция в спора с РС Македония. Смятаме, че е най-малко неуместно подобни тези да бъдат толерирани в ефира на БНР, което е обществена медия, издържаща се с данъците на българските данъкоплатци и има обществена мисия. Смятаме, че системното налагане на подобни тези от български медии е обида за българите в Република Северна Македония, които десетилетия наред са репресирани за това, че отстояват българската си идентичност и не са се пречупили, въпреки жестоките опити за налагане на чужда етническа и национална самоличност. Чрез подобни твърдения се осквернява паметта на стотиците хиляди български герои загинали за Освобождението на Македония и националното обединение на България. Опетнява се паметта на македонските българи, изтезавани и убивани заради българското си самосъзнание в лагерите на смъртта в Титова Югославия.

Уважаeми членове на СЕМ, многократно народни представители от ВМРО са поставяли проблема в Комисията по културата и медиите в Народното събрание и в пленарната зала, но досега не сме получили удовлетворително решение. Заостряме Вашето внимание по темата и настояваме да вземете мерки според Вашите правомощия, за да бъдат прекратени подобни порочни практики. Госпожо Жотева, желаем в удобно за Вас време да проведем среща, на която да обсъдим поставените от нас проблеми."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика