Борисов отиде да види хладилниците, които ще съхраняват ваксината на Pfizer (ВИДЕО И СНИМКИ)

4152
Борисов отиде да види хладилниците, които ще съхраняват ваксината на Pfizer (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: МС

Подготвихме се бързо и дойде ли ваксината срещу Covid-19, ваксинирането се организира само пожелание и безплатно, с ваксини одобрени от Европейската комисия и с гаранцията от Европейската агенция по лекарствата. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си днес в Центъра по заразни и паразитни болести, където се помещава и БулБИО. Премиерът лично се увери в готовността на страната ни да посрещне първата доставка на ваксина в специализирани хладилници, съобщи правителствената пресслужба.

От понеделник започва и работата за организация по места в страната.

Проф. Тодор Кантарджиев обясни коя ваксина за кого е най-подходяща

Всички мерки и усилия досега бяха, за да дочакаме добра ваксина. Сега, тъй като вече започна да се говори срещу ваксините, хубаво е да ...

Ето как ще ни ваксинират на пет фази срещу COVID-19

„Тук са двата хладилника с температурен режим минус 71 градуса. Можем да съберем над 100 000 дози ваксина само в единия. По първоначални данни първата пратка, която ще дойде, ще бъде 125 000“, заяви от своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който също беше на място с премиера Борисов.

Здравният министър добави, че такива хладилници ще бъдат разположени в Столичната РЗИ, още днес ще се монтира един в РЗИ в Бургас, а другата седмица ще се създаде организация и за останалите РЗИ в страната. „С проф. Гигов в понеделник събираме директорите на шестте РЗИ, които са отговорни за шестте района в страната, за да създадем локалните логистични режими на поведение и разпределение на ваксината, организацията на таргетните групи“, посочи здравният министър.

„За да бъдат и нашите хладилници максимално в услуга, единият ще бъде разположен във Варна, вторият в Пловдив и третият в София“, заяви председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски.

И Бахрейн одобри ваксината на Pfizer/BioNTech

Бахрейн стана втората страна, одобрила спешно използването на ваксината срещу COVID-19 на компаниите „Pfizer“ и „BioN...

Министърът на здравеопазването отбеляза също, че в склада на БулБИО се съхраняват 11 000 флакона ремдесивир, като в понеделник ще пристигнат още 6000 флакона. Министър Ангелов посочи, че препаратът е на разположение на болниците денонощно, като той е безплатен и достъпен за всички пациенти в България. „От данните, които виждаме в момента– по 2500 оздравяват, което означава, че докторите и медицинските работници като цяло успяват много хора да излекуват. Да, все още ни тревожи броя на починалите, но вече излизаме от тъмните класации“, изтъкна премиерът Бойко Борисов.

За разпространението на коронавируса

"По 2500 души оздравяват на ден от COVID-19. Това означава, че докторите и медицинските работници се справят. Тревожи ни броят на починалите, но вече излизаме от тъмните класации. В склада на БулБИО се съхраняват и 11 000 флакона ремдесивир, като в понеделник ще пристигнат още 6000. Препаратът е на разположение на болниците денонощно, като той е безплатен и достъпен за всички пациенти в България. Директорът на БулБИО Румен Кофинов ме запозна и с напредъка по проектите, за които правителството помага на дружеството." Това написа в профила си във Facebook премиера Борисов.

Ето как премина обиколката му в БулБИО.

Великобритания забрани съдебни дела срещу Pfizer при проблеми с ваксината

Правителството на Великобритания даде правна защита на  фармацевтичния гигант Pfizer от съдебни процеси. Става ясно, че това е бил...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...