Клетки от прасета, плъхове и пилета могат да ни спасят от COVID-19?

7256
Клетки от прасета, плъхове и пилета могат да ни спасят от COVID-19?
Снимка: Getty Images/Guliver

Прасетата, пилетата и плъховете биха могли да се окажат ключът към справяне с пандемията от COVID-19, показва изследване. Според учените, тези животни са имунизирани срещу коронавируса заради формата на клетките си, информира БГНЕС.

Проучването на университета в Станфорд обяснява защо някои животински видове, включително котки и говеда, са податливи на инфекцията, а други не, разкрива "Стъди Файндс". Откритието може да доведе до лекарство, което да крие „ключа“ за улавяне на "бъга" и да му попречи да взаимодейства с клетките.

Учени разработват виртуални мозъчни клетки

Триизмерни компютърни реконструкции на живи човешки мозъчни клетки са създали учени от Сиатъл. Те са изучавали тъкани, които обикновен...

Смята се, че пандемията е започнала, когато вирусът SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, е скочил от прилепи или панголини към хората. Изследователите са изследвали как шипът на вирусния протеин се закача върху клетките. SARS-CoV-2 навлиза в клетките чрез свързване към специфичен ген, известен като ангиотензин-конвертиращ ензим 2 или ACE2. Тези рецепторни гени са на повърхността на нашите клетки. Компютърни симулации показаха за първи път как се свързва с различни ACE2 рецептори, подобно на влизане на ключ в ключалка. Те демонстрираха „ключалките“ на някои животни, които пасват по-добре, включително при хората. Това прави тези видове по-податливи на инфекция. 3D моделите също идентифицират определени структурни характеристики, уникални за тези видове. Други същества са имунизирани, тъй като техните ACE2 рецептори липсват, което води до по-слаба комуникация.

Доктор Жоао Родригес - водещ автор на изследването - казва, че това отваря вратата за разработването на медикаменти. То също така може да помогне за предотвратяване на бъдещи огнища чрез наблюдение на животински гостоприемници, от които вирусът може потенциално да зарази хората. Коронавирусът не е непознат за животните. Съобщава се за COVID-19 при котки в САЩ и Белгия, норки в холандски ферми и дори при лъвове и тигри в зоопарка в Бронкс в Ню Йорк. „Във всички тези случаи "превозното средство" изглежда е заразен човешки приемник. По-важното е, че в случая с фермите за норки в Холандия има данни за предаване от човек на животно и отново на човек“, пишат авторите.

Проучванията показват, че камили, коне, овце и зайци също могат да бъдат заразени, но не и пилета, патици, прасета, мишки и плъхове.

Коронавирусът вече е убил около 1,5 милиона души по света и до момента е заразил около 65 000 000. Природозащитниците се страхуват, че светът е на прага на нова пандемия, тъй като унищожаването на местообитанията довежда хората до по-тесен контакт с популациите от дивата природа. Изследването е първото по рода си, включващо подробен анализ на 29 гръбначни видове, вариращи от хора, шимпанзета и кучета до златни рибки, крокодили и таралежи. Родригес казва, че моделите хвърлят нова светлина върху това защо някои видове не хващат вируса. За да се намали рискът от заразяване на домашни и диви животни, включително застрашени видове, той препоръча да се следват насоките на Световната организация за здравето на животните.

Руското разузнаване разби онлайн клетки на "Ислямска държава"

Руското разузнаване разби интернет мрежа, пропагандираща идеите на терористичната групировка „Ислямска държава“ и събираща ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Евтин начин за борба с паяците: засадете това растение в дома си и ще забравите за тях завинаги!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com