Отново от ЕК: Не сме тук, за да казваме как се правят независими разследвания, не искаме оставки

3603
Отново от ЕК: Не сме тук, за да казваме как се правят независими разследвания, не искаме оставки
Снимка: Getty Images

Ролята на Европейската комисия (ЕК) не е да влиза в дискусии как държавите членки да организират независими разследвания на индивидуални казуси. Както вече ЕК разясни, всякакви медийни публикации, предполагащи, че ЕК призовава за оставка на които и да е лица, за които се твърди, че са замесени в случая с подслушването, са неправилни. Това се казва в писмо на първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, адресирано до вицепремиера по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева и министъра на правосъдието Христо Иванов. Превод на писмото на Тимерманс беше разпространено от правителствената информационна служба.

Mediapool писа, че Европейската комисия иска оттегляне и изключване от процеса на замесените лица в скандала с изтеклите записи, станал известен като "Яневагейт". Казусът касае разговори между бившия шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и търговския съдия от същия съд Румяна Ченалов, като се споменават имената на главния прокурор Сотир Цацаров, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и др. В конкретната статия медията не пише за оставки, а заглавието гласи "ЕК настоя за обективна проверка на "Яневагейт" и оттегляне на главния прокурор".

Цяла реколта "гнили ябълки"!

Не гнила ябълка, както я нарече френският посланик, а цяла градина с гнили ябълки. Това е съдебната система на България - масиви, които...

По-късно в писмо от Представителството на Европейската комисия (ЕК) до главния прокурор се казва, че медийни публикации, които твърдят, че Европейската комисия призовава за оттегляне на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некоректни. Ръководителят на Представителството Огнян Златев също написа в официален отговор до Цацаров, че "ролята на Европейската комисия не е да влиза в дискусии как всяка страна членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи". Заради публикацията на Medialpool главният прокурор беше отправил искане за изразяване на позиция до официалните представители на ЕК и Представителството на Европейската комисия в България относно истинността на твърденията в публикацията.

В писмото до Меглена Кунева и Христо Иванов, Франс Тимерманс заявява: "Съзнавам, че настоящият обществен дебат в България е засегнал въпроса за ролята на Европейската комисия в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка (МСО)... Отговорностите на Европейската комисия произтичат от правния акт, с който е създаден Механизмът за сътрудничество и оценка от 2006 г.

Един от показателите за напредък на България е следният: "Извършване и докладване на професионални и безпристрастни разследвания на твърдения за корупция по високите етажи на властта“. Това предполага, че като част от мониторинга, който осъществява, Европейската комисия трябва да докладва за усилията на България да предприеме последващи действия по такива твърдения", се казва още в текста.

В писмото си зам.-председателят на ЕК припомня какво е казал при приемането на доклада на Брюксел за напредъка на България през 2014 г., а именно: "Политическата несигурност и другите предизвикателства през 2014 г. в България направиха задачата за реформа по-трудна. Нашият доклад посочва ключови области, в които България трябва сега да постигне резултати: съдебна реформа и борба с корупцията и организираната престъпност. Това, че в редица области проблемите са признати и са идентифицирани решения, е положителен знак. Това, от което сега има нужда, е цялостно изпълнение на Стратегията за съдебна реформа и други ключови мерки, като преодоляване на процесуални вратички, използвани за избягване от правосъдие, което ще помогне за повишаване на доверието в реформата на българските граждани и на тези, които искат да инвестират в България. България е страна на талантлив и трудолюбив народ. Сега е моментът за постигане на политически консенсус за ускоряване на реформата, от която България се нуждае, а Комисията ще продължи да помага в постигането на тези цели като част съвместната работа по МСО“.

ВСС ще разпитва и адвокати по скандала "Яневагейт"

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която проверява скандала със записаните разговори между бившия председател на Софийския...

Съгласно изпълнението на препоръките от януари и конкретните практически резултати ще бъде определен напредъкът по целите на МСО. Следващият доклад по МСО ще бъде приет в началото на следващата година и ще представи анализа на Комисията по напредъка на България, казва още Франс Тимерманс. Анализът от Брюксел за свършеното от България ще бъде представен в следващия доклад, който се чака през януари 2016 г.

По-рано днес министърът на правосъдието Христо Иванов съобщи за писмото от Тимерманс. "Твърденията, че ЕК е искала нечия оставка, са неверни", каза той пред журналисти, цитиран от "Фокус". "Вчера пристигна писмо от Франс Тиммерманс, зам.-председател на ЕК, което е адресирано до Меглена Кунева, с копие до мен, в което се казва, че твърденията, че ЕК е искала нечия оставка, са неверни. Като част от критериите, които прилага за мониторинг на България, ЕК е и наблюдението дали България прави проверки, когато има твърдения за корупция по високите етажи на властта”, обясни Иванов.

"Когато в България се чуват имена на високи съдебни длъжности и се говори за търговия с власт и съмнения за корупция, това трябва да се проверява. Това трябва да се проверява и е нещо, за което ЕК многократно е настоявала, настоява и в този случай. Сутринта имах среща с експертната мисия на ЕК, която е в София и тази тема зае 70% от дискусията и въпросите, които колегите от ЕК поставиха”, допълни Иванов.

"Тази истерия, че е имало подвеждане, фалшификация е един опит да се смени темата. Въпреки всички мъки, които това костваше на всички нас, днес сме в ситуация, в която най-накрая ВСС и прокуратурата проверяват фактите, които се твърдят. Сега остава да направят проверка и да видим има ли някакви проблеми, или ще бъдат изчистени имената, които са се чули”, каза Иванов.

Янева и Ченалова са убедени, че службите са "бастион на ДПС"

Българските служби за сигурност са бастион на ДПС. Това казват и в това вярват съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова в поредния з...

На въпрос дали се усеща разклащане в коалицията между РБ и ГЕРБ заради „Яневагейт”, Иванов заяви, че не може да коментира разклащане на коалицията и не вижда такива данни. „Имали сме комуникация с премиера по този случай, която протича нормално”, добави Иванов. Той посочи, че отношението към него от колегите му министри не се е променило след публикации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com