X
 
 

Показват ръкописи на Никола Вапцаров по случай 110 г. от рождението му

2686 5
Показват ръкописи на Никола Вапцаров по случай 110 г. от рождението му
Днес Къщата музей „Никола Вапцаров“ към Националния литературен музей ще посрещне 110-годишнината на поета със събитието „ЧАКА МЕ СВЕТЪТ“, което включва три прояви, съобщиха от музея.

Първата е изложба с изключително ценни и рядко показвани ръкописи, документи и снимки на поета и първи издания на книги, сред които любимият „Фауст“, който високообразованата майка Елена Вапцарова е четяла в началото на по-миналия век на децата си. От нея всъщност започва срещата на бъдещия поет с европейската класика. В отделна витрина ще бъдат показани Тетрадката с реферата „Морето“, Албумът на 26-ти випуск на Машинното морско училище със стихотворението „Марш“ на младия поет, документи от курсантските му години (1926 – 1932 г.), в които поетът тръгва към света чрез срещата си с Морето.

Банско почете 110 години от рождението на Никола Вапцаров

Банско сведе глава в почит пред любимия си син - поета Никола Вапцаров. Но нямаше тъга в честването на 110-та годишнина от рождението ...

Сред най-интересните оригинални реликви от зрелия период на поета са „Сивата тетрадка“ (прототип на „Моторни песни“ с цикъла „Песни за една страна“ и с единствения запис на стихотворението „Испания“), Кафявата тетрадка с шедьовъра „История“, Червеният бележник с непубликуваната (и незавършена) творба „Не, сега не е за поезия“, писана по време на тримесечното му интерниране в Годеч през 1941 г., сп. „Летец“ с „Романтика“, удостоено с престижната награда за произведение „на въздухоплавателна тема“ през 1937 г., железничарското фенерче и легигитимацията на огняр от БДЖ, предсмъртната тетрадка „Сампа“ с оригиналите на „Прощално“ и „Предсмъртно“, Синята тетрадка с изрязани листове (проект за втора стихосбирка на Вапцаров).

Сродяването на поета с Морето и машините, романтичните му полети в Небето, тръпното преживяване на съдбата на Фернандес и Долорес в Испанската гражданска война, всеобхватният Свят във Вапцаровото поетическо въображение и човешка чувствителност, са представени и в 17 фототабла, разкриващи творчеството на българския Огняроинтелигент в европейски и световен хоризонт. В двете експозиционни зали на „Високото пространство“ на музея е проследена хрониката на световното признание на Вапцаровата поезия – Почетната награда за мир от 1952 г., на която той е единственият български носител, уви, посмъртно; високите оценки на европейски, американски, английски, латиноамерикански, азиатски и африкански писатели – свидетелства за световното му признание; преводните му книги в над 40 страни на около 60 езика (софийският музей притежава най-богатата им колекция). До последните интерпретатции в навечерието на Вапцаровата 110-годишнина – на световноизвестния визуален артист Франсиско Босолети и на иранския универитетски преподавател, писател и преводач Фарид Гадами, които дойдоха в България това лято и ни дадоха „урок“ за модерен прочит на поезията му.

След откриването на изложбата със слово на главната уредничка Катя Зографова, вечерта ще продължи с поетично четене на Вапцаровата поезия на повече от 10 езика, сред които не само основните европейски, но и персийски, арменски, китайски. Най-активни участници в четенето ще бъдат възпитаниците на 32 СОУ в София, университетски преподаватели – преводачи, военноморски офицери и курсанти, колеги от музеите. Могат да се включат и всички, обичащи поезията на Вапцаров и владеещи чужди езици.

Гостите ще видят и презентация със записи на преводачи и чужестранни почитатели на Вапцаров, които не могат да бъдат в България на 7 декември – Фарид Гадами – превел за пръв път на фарси „Моторни песни“ това лято, рецитал на строителния инженер от Турция Бирдал Боздаг, както и великолепно женско изпълнение на песен на турски език по „Прощално“.

В памет на Никола Вапцаров

При разстрела си Никола Вапцаров е бил само ранен. Той е бил доубит от кап. Радев, който ръководи екзекуцията. Изглежда капитанът е изп...

Специално за събитието от съседна Гърция пристига д-р Христос Хартомацидис, талантлив писател и драматург, автор на книги на гръцки и на български език. Негов е последният превод на „Прощално“ и „Предсмъртно“ на гръцки.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ще влезна тихо. кротко ще приседна!ще вперя поглед в мрака да те видя. когато се наситя да те гледам, ще те целуна и ще си отида!Н. Вапцаров!1943 г преди Гешев да нареди да го разстрелят,понеже ....някоя маймуна му казала, че поетът на едрите звезди над фагамуста, " не бил поет" Каква пародия и какви маймуни са били в 1943!!!
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  е н 1 този е бил някакъв двойкаджия, щом не знае стиховете на Н. Вапцаров. Сигурно е внук на проститутката, която е казала,че не бил поет!!!Само че след това цели семейства от Чирпан и Пловдив бяха ликвидирани, включително и първият му братовчед от Чирпан, 1959, до музеят на Яворов!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  а всъщност какво научаваме, че убиецът на Никола Вапцаров, Гешев е живял в египет със всички наши " приятели" и 1968 г е бил в гр Хисар, пазен, 200 кг човек от същите " приятели" ! Хора там е имало очевидци!!!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  този от долу, който е писал за н. Вапцаров е някакъв боклук! Просто Гешев го е убил. А моят чичо, първи братовчед на Н. Вапцаров, също се казваше Никола Вапцаров от Чирпан! Платил за Н.Вапцаров, братовчед му, 50 000 златни лева да го освободят, но те в София са ги взели !!! 1943 г и Гешев го е убил! понеже някоя ел. багряна казала, че не е поет
 • Аман 1 Аман преди 1 месец Профил на трол?
  Стига сте ни занимавали с този национален предател, борещ се за отцепване на една трета от България, коминтерновски македонист, руска слуга и отявлен антибългарин.
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари

Овен Това ще е седмица, в която събитията ще са решаващи за вашето професионално развитие. От значение ще е вашата реакция на случващото се и степента,...

Последно в Актуално