Протест с искане за референдум за "Софийска вода"

10139
Протест с искане за референдум за "Софийска вода"

"Искаме референдум за водата", "Монополът си е ваш – водата наша", "Да спрем грабежа с водата" – са част от плакатите, които събралите се на мирен протест пред Столична община издигнаха, предаде БГНЕС.

Сред недоволните граждани има общински съветници от БСП, както и депутат от Коалиция за България. "От самото начало ние твърдяхме, че тази концесия с нищо няма да реши проблемите с водоснабдяването, даже може да ги задълбочи и през годините се оказа точно това", каза общинският съветник от БСП Николай Белалов.

С днешния си протест пред Столична община недоволните канят Йорданка Фандъкова и Елен Герджиков за диалог по поставените от тях конкретни искания.

В неделя (4 август) от Дискусионен клуб за социална местна политика (ДКСМП) обявиха, че гражданите на столицата са извоювали своя първи местен референдум. "Административният съд на София (АССГ) отмени решение на Столичния общински съвет, с което СОС отказа насрочването на местен референдум в Столична община за прекратяване на концесията за водата. Немотивираното и незаконосъобразно решение на СОС бе взето въпреки искането за референдум, подкрепено от десетки хиляди граждани на СО и внесеното предложение от 16 общински съветници - 15 от БСП и 1 от ВМРО", съобщиха тогава общинският съветник Николай Белалов и депутатът от Коалиция за България Борис Цветков.

От своя страна председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков каза, че съдът не е отменил решението на Общинския съвет, а го е върнал за ново разглеждане с определени мотиви. "Ние сме съгласни с тези мотиви", каза той. В решението на съда не пише "правете референдум", в решението на съда пише "разгледайте предложението отново и си мотивирайте решението по-добре".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com