Пушачите - нежелани на пазара на труда

6870
Пушачите - нежелани на пазара на труда
Работодатели отказвали назначения заради вредния навик

Десетки безработни любители на цигарите се жалват, че им отказват работа заради порока, пише в. "Стандарт".

"От месеци обикалям по интервюта, отговарям на всякакви въпроси. Щом чуят, че съм пушач, шефовете променят физиономията си", разказват младежи.

Конфликтите вкъщи увеличават риска от тютюнопушене

След 20-годишно изследване британски учени доказаха, че семейните кавги увеличават риска от тютюнопушене и сърдечно-съдови заболявани...

Те са убедени, че именно вредният навик е причината да не ги вземат на работа. "Сигурно си мислят, че ще губя много време да излизам да пуша на тротоара пред офиса", обясняват прясно дипломиралите се момичета и момчета.

Дори и да отказват назначение заради пушенето, повечето работодатели го маскират под някакъв друг претекст, смятат фирми за подбор на персонал.

Никоя от тях все още не е получавала списък с изисквания за нови служители, в който официално да е упоменато, че се търси непушач.

"Дори и да има такова нещо, ние ще откажем да работим по него. То противоречи на нашите вътрешни антидискриминационни правила", обясни Даниела Ганчева от "Адеко".

Жените по-трудно отказват цигарите

Резултатите от три големи проучвания, проведени в САЩ, Канада и Англия показват, че за нежния пол спирането на цигарите е много по-тр...

Светозар Петров от "Джоб тайгър" също заяви, че в списъка на работните места, които обявяват, няма такива изисквания и официално не би могло да има, защото това е дискриминационна политика.

"Всеки елиминиран заради това би могъл да се отнесе към Комисията за защита от дискриминация", казаха от компаниите посредници.

Шефката на самата КЗД Ана Страшимирова заяви пред "Стандарт", че до момента в комисията не е получавана жалба от човек, който е уволнен или му е било отказано назначение заради любовта към тютюна.

Редактор: Мая Боева

4341 проверки за забраната за тютюнопушене

9 наказателни постановления на обща стойност 2 700 лв., 4 акта и 77 предписания за констатирани нарушения на забраните за тютюн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com