Условни присъди за тримата от влака София - Кардам

15082
Условни присъди за тримата от влака София - Кардам

Условни присъди получиха тримата обвиняеми по делото за пожара във влака София – Кардам през февруари 2008 г., при който загинаха девет души, предаде БНР.

Близките на загиналите бяха шокирани от присъдата на Апелативния съд във Велико Търново и заявиха, че ще обжалват присъдата пред Върховния касационен съд.

Припомняме, че огненият ад, при който загинаха девет души, а други девет бяха ранени, стана малко преди полунощ на 28 февруари 2008 година. Инцидентът се случи недалеч от гара Червен бряг в композиция от девет вагона. Сред жертвите на инцидента бе и директорът на Националния археологически институт с музей при БАН - проф. Рашо Рашев. Това е най-тежкият железопътен инцидент у нас от 1992 година насам.

Великотърновският апелативен съд осъди шафнера на изгорелия кушет - вагон Георги Георгиев и началника на влака Иванка Костадинова на по 8,5 години и 5 години. Апелативните магистрати намалиха присъдите, наложени им от Плевенския окръжен съд. Първата инстанция беше постановила по-сурови наказания – 12 години затвор за Георги Георгиев и 8 години за Иванка Костадинова. Третият подсъдим - бившият заместник-директор на "Спални и специални вагони" в "Пътнически превози" на БДЖ Георги Иванов беше оправдан.

Върховните магистрати след това върнаха делото на същия съд за ново разглеждане от друг състав и от стария по допускане на доказателствата. Те дадоха указания на по-долната инстанция, тъй като смятат, че са допуснати редица нарушения. ВКС смята за основателни оплакванията на двамата осъдени за явна несправедливост на наложените им наказания. Върховният съд сметна, че допуснатите процесуални нарушения са свързани и с фактическата неизясненост на делото за това каква е отговорността на осъдените. Той отмени изцяло решението на Великотърновския апелативен съд.

Редактор: Георги Иванов

Нова експертиза за пожара във влака София - Кардам

Каква част от кушет - вагона на влака София - Кардам е пламнала за 3, 25 минути, иска да знае Великотърновският апелативен съд. Днес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com