Ваньо Минков - втори случай "Гергана Червенкова"?

25788
Ваньо Минков - втори случай "Гергана Червенкова"?

За 14:00 часа днес Варненският окръжен съд (ВОС) е насрочил заседание за разглеждане искането за екстрадиция на Ваньо Минков, съобщиха от съда, предаде БГНЕС.

Случаят на Минков придоби популярност напоследък, тъй като според мнозина той наподобява твърде много този на "Гергана Червенкова". Минков е разследван в САЩ за "заговор за извършване и подпомагане на измама по телеграфен път, за заговор за кражба на идентичност (кражба на лични данни и банкова информация), заговор за извършване на престъпления срещу САЩ чрез измама по компютърен път". Официалните документи от САЩ с искането за предаване на варненеца са постъпили тази сутрин във ВОС.

Историята

В началото на юни тази година, въз основа на Заповед за арест, издадена от Федерален съд на САЩ, съдът задържа временно за 60 дни Ваньо Минков. Американските власти поискаха временното задържане на българина, както и извършването на редица процесуално следствени действия, тъй като според тях Минков се е облагодетелствал по незаконен начин с 15 млн. долара.

Още тогава стана известно, че срещу сънародника ни има повдигнато обвинение от прокурор на щата Ню Джърси, затова, че от лятото на 2011 до април 2013 година той е набавял от различни източници данни от банкови карти и ги продавал по интернет. Американските власти разследвали Минков за участието му в схема за кражба на лични данни и банкова информация на американски граждани с цел данъчни измами.

Цветан Цветанов стои зад обвинението срещу Гергана, твърди адвокатът на Червенкова

Причините за обрата се коренят в изключително силната и много активна защита по делото на Гергана Червенкова. Това каза пред БНР адво...

Разследването е започнало, тъй като в САЩ са засекли, че лице, действащо под псевдонима "Цар", е продавало голяма база данни с открадната информация за дебитни и кредитни карти. "Цар" е комуникирал с купувачи само по ICQ, от три различни профила. В хода на разследването са идентифицирани IP адресите, които са били използвани за достъп до ICQ акаунтите. Така се стигнало до три български интернет доставчика: „Interbild“ от Варна, „Космо България Мобайл“ и БТК от София.

След като фирмите оказали пълно съдействие на разследването, се оказало, че сред списъкa с логвания от IP адреси има такъв, регистриран на името на Ваньо Минков, който е абонат само на варненската фирма Interbild. Това е и водещото доказателство, че Минков е въпросният „Цар“.

Българската полиция извършва обиск на дома на Минков, като са търсени технологични устройства, описани от американците. Такива не са намерени - единствено са открити лаптоп и флашпамет. Факт е, че в подробния в списък с IP адреси, представен като доказателство срещу Минков, всяко едно от влизанията е цитирано с подробни детайли, но никъде не е посочен MAC адресът на лаптопа, с който е извършено престъплението.

В началото на месец юни тази година и втората съдебна инстанция - Апелативен съд Варна потвърди законността на първоначалния арест на Минков, кой е съобразен с всички изисквания на Договора за екстрадиция между България и САЩ, ратифициран от нашата страна през м.май 2009 година. Престъпленията, за които българинът е обвинен, не са политически и се наказват както в България, така и в САЩ, където законът предвижда до 30 години лишаване от свобода.

Ако бъде изпълнено искането за екстрадиция, то Минков може да остане и десет години в затвор в очакване на съд и присъда при липса на достатъчно доказателства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com