Вече 15 000 са се подписали за референдум за отзоваване на властимащи

9056
Вече 15 000 са се подписали за референдум за отзоваване на властимащи

15 000 души са се включили до момента в подписката на движение „Модерна България”. Това каза Петър Кичашки, който е правозащитник и един от инициаторите на гражданското непартийно Движение „Модерна България”, предаде „Фокус”.

От днес в столицата започва подписка за иницииране на референдум за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове по гражданска инициатива и за право на жалба на всеки гражданин до Конституционния съд. Първата маса за подписка се намира в подлеза на Софийския университет.

Подписката се събира в няколко града. До края на следващата седмица пунктове за събиране на подписи ще бъдат разкрити във всички общински центрове и по-малки градове. Целта на движението е да се съберат минимум 500 000 подписа в срок от три месеца.

Процедурата по отзоваване на народен представител представлява позитивен вот, където той трябва да събере две трети от гласовете, които е получи на предишните избори в многомандатния избирателен район или в общината съответно за общински съветник или кмет. Според Емил Георгиев от движението парите за този позитивен вот трябва да бъдат предоставени от партийните субсидии. По думите му това е онова мементо мори, което трябва да звучи в ушите на всички, които се издигат нагоре по стълбите на властта.

Промените, които предвиждат от движението, трябва да фигурират в закон, като първо се промени Конституцията за предсрочно прекратяване правомощията на народен представител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com