Зимният фестивал "Родопи фест" в Смолян - местен фолклор и модерна градска култура

23540
Зимният фестивал "Родопи фест" в Смолян - местен фолклор и модерна градска култура

Провеждането на зимен фестивал „Родопи фест” е съвсем ново събитие за културния календар на община Смолян и е насочен към всички възрасти - от децата в детските градини до хората в пенсионна възраст. Фестивалът представлява комбинация от дейности, с които се цели да се надхвърлят традиционните прояви за пресъздаване на родопския фолклор, като се комбинира и със спецификата на модерната градска култура. Основната тема на събитието е традиционна и характерна за община Смолян като това са Родопа и Орфей. Това Валентина Василев, директор на дирекция „Обществени дейности и заетост” в община Смолян и ръководител на проекта „Родопи фест”, който е насочен към провеждане на ежегодни празници в рамките на три поредни години в Смолян.

Проектът е финансиран с европейски средства по ОП „Регионално развитие” 2007 – 2013 г., в който община Смолян е водеща организация. По думите на Василева темата за Родопа и Орфей, в рамките на 5 дни – от 18 до 22 декември, ще се пресъздаде чрез различни акценти, които да обединят в себе си разнообразни подходи и изкуства, предаде Фокус.

Обилни снеговалежи в Смолянско

До 40 см достига новата снежна покривка в Смолянско, през планинските проходи само с вериги, съобщават от Пътна инфраструктура. Въведе...

Първият ден – 18 декември, е с акцент „Орфееви приказки”. На три сцени в театъра в Смолян, в читалище „Христо Ботев” и в читалище „Кирил Маджаров” ще бъдат представени приказки, митове и легенди за Родопа планина и Орфей от деца и ученици. В същия ден от 18.00 ч. ще се състои официалното откриване на „Родопи фест 2012” с концерт „Орфеева лира” в зала 1 на смолянския театър. На откриването е поканена и се очаква да присъства Десислава Тенекеджиева. Вторият ден – 19 декември, ще започне с графити конкурс. Голямото събитие на този ден и акцентът е „Родопски истории”. Ще бъдат представени сказания, обичаи, хумористични разкази за родопчани в родопски диалект и ромски говор. Ще участват клуб „Зевзек”, актьори от Смолян, ромски групи, читалищни състави и пенсионерски клубове. На 20 декември ще бъде акцентът стрийт енерджи, който ще завърши графити конкурса, като ще има и ателие по хаус танци, а от 17.00 ч. по булевард Смолян ще премине атрактивен стрийт парад от площад „Свобода” до площад „България”, като освен участниците всички желаещи граждани могат да се присъединят към една мобилна платформа на която ще има ди джей и ще гледаме демонстрации на брейк танци. От 18.00 до 20.30 ч. ще има конкурс по брейк танци. Вечерта на площад „България” ще има ди джей парти.

Четвъртият ден е посветен на фолклорно надсвирване, надиграване, надпяване между всички фолклорни формации, които творят в общината. Участват всички читалища. Участниците ще направят дефиле по главната улица, а после ще има надпяване и надиграване в зала 2 на театъра. Вечерта от 19.00 ч. ще завърши с концерт на Фолклорен ансамбъл „Родопа”, наречен „Родопски звездоброй”

В последния ден – 22 декември, ще се започне отново с надпяване и надиграване в зала 2 на театъра, а в 14.00 ч. между всички фолклорни формации ще се направи най-дългото родопско Орфеево хоро, в което могат да се присъединят и всички граждани.

Формално ще се свържат паметниците на „Орфей и Родопа” пред кино „Дружба” и „Орфей и Евридика” на Амфитеатъра. Хорото ще завърши с голямо народно веселие с народен оркестър, с което ще се закрие и фестивалът.

Засилен трафик към Пампорово и Смолян

Трафикът към Пампорово и Смолян е засилен заради студентския празник, съобщиха от ОДМВР-Смолян, Пътищата в областта са проходими при з...

Василева подчерта, че входът за всички прояви е свободен.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини