След огромен скандал в СОС - София ще строи инсталация за горене на отпадъци

17522
След огромен скандал в СОС - София ще строи инсталация за горене на отпадъци
Снимка: БГНЕС

София ще строи инсталация за горене на отпадъци, която ще се построи в имота на ТЕЦ "София", зад Централна жп гара. Това стана ясно след бурно заседание на Столичния общински съвет (СОС), продължило над 3 часа и половина. "За" бяха 36 души, "против" - 16, "въздържал се" - 6.

"Демократична България" към десни в СОС: Следим как гласувате за инсталацията за горене на отпадъци

Предполагаме, че някои от общинските съветници от Реформаторския блок ще подкрепят доклада на столичния кмет Йорданка Фандъкова по врем...

Преди започването на заседанието, общинските съветници от Реформаторския блок Марта Георгиева и от БСП Калоян Паргов поискаха точката за доклада на Фандъкова за инсталацията за горене на отпадъци (RDF, refuse derived fuel) да отпадне от дневния ред. Георгиева поясни, че има внасяне на подписка за референдум за строежа на инсталацията с аргументи като този, "Топлофикация София" ще трябва да плаща обезщетение, ако няма достатъчно количество отпадък за горене, но водещият заседанието Николай Стойнев от ГЕРБ обяви, че тепърва подписката трябва да бъде придвижвана за разглеждане в структурите на Столичния общински съвет (СОС). Председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева пък обясни, че строежът на инсталацията бил европейски ангажимент и заради това трябвало сега да се гласува.

В крайна сметка от 46 гласували общински съветници, само 14 поискаха да се отложи решението за строеж на инсталацията, докато 30 съветници се изказаха в подкрепа на това решението да се гласува днес (17 май), а двама се въздържаха.

Същевременно беше подложено на гласуване дали предложение от Симеон Славчев, съветник от Политическа група 5 - да не се дава зелена светлина на проекта, а да бъде съставена независима работна група, която да му направи оценка след по-подробно проучване, особено на технологичните решения, да влезе в дневния ред на заседанието. Славчев изрично подчерта думата "независима" за работната група и наблегна, че експерти от Българския енергиен холдинг (БЕХ) са му предложили варианти, при които RDF горивото като висококалорично гориво може да бъде оползотворено без никакви вредни емисии и можело дори да се произвежда метанол - като гориво за градския транспорт в София. Друг основен аргумент на Славчев, на Иван Велков от "Зелените" и на Светльо Витков, е липсата на становище от Софийския административен съд относно безопасността на бъдещото предприятие. Славчев беше питан от съветници от ГЕРБ и Реформаторския блок, като изпъкна името на Радослав Абрашев, който подкрепи на ниво "комисия" доклада на Фандъкова - да даде примери за градове с работеща технология за оползотворяване на RDF, каквато той предлага. Не говоря за една технология, а за няколко, които да дискутираме и от които да изберем, защити се Славчев. Абрашев пък го попита защо сега той е против инсталацията да се строи в имота на ТЕЦ "София", след като преди време вече е гласувал "за". Не съм участвал в избора на площадка, отвърна Славчев.

В дебата блесна общинският съветник от групата на Реформаторския блок Прошко Прошков, който попита следното: "Кой от вас знае какво правят всички копчета на дистанционното", защитавайки тезата, че инсталацията трябва да се строи от прагматична гледна точка, тъй като споровете водят до положение на безтегловност.

Предложението на Политическа група 5 в крайна сметка влезе в дневния ред, но не беше прието. Срещу него гласуваха 36 души, "за" бяха 14, а се въздържаха 5 съветници.

Ще има ли "реформаторски златен пръст" за новия завод за горене на отпадъци в София?

На ниво "комисия" всички пречки пред строежа на новия завод за горене на отпадъци (бел. ред. – за оползотворяване на RDF (Refuse ...

Проектът съгласно доклада на Фандъкова

Съгласно заложеното в проектодоговора, изграждането на инсталацията ще стане от "Топлофикация София". Цената е 157 538 018 евро без ДДС, като 58,28% или 91 813 153 евро идват от Европейския фонд за развитие, а останалите т.е. до 67 млн. евро – чрез заем от ЕИБ. Заемът ще се връща 19 години, като още на петета трябва да стартира връщането на главницата. Средно по 5 млн. евро годишно ще се връщат всяка година, а като източници за погасяване на дълга са посочени приходите на "Топлофикация София". Индикативната лихва на заема е 1,5%. Проектирането и строителството на инсталацията ще отнеме 36 месеца, а още 24 месеца се предвидени за отстраняване на дефекти – след въвеждане в експлоатация. 36 месеца след като заработи предприятието ще може да му се оказва техническа помощ от изпълнителя. Очакваната печалба е 10 млн. евро на година, а годишните разходи били 7 млн. евро.

Относно финансовите параметри, лицето на "За да остане природа в България" Тома Белев коментира във Facebook: "Министерство на околната среда ще даде 200 млн. лева от ОП "Околна среда" на Столична община, за да гори отпадъците си в собствена инсталация. Сега отпадъците се горят в пещите на циментовите заводи, като за това се плащат 5 млн. лева годишно."

Самата Фандъкова защити проекта като "поредната стъпка за изграждане на цялостна интегрирана система за управление на битовите отпадъци на София". Това не е проект, който се подготвя и прави за месец-два, каквито твърдения чувам. Построихме и работят инсталациите за зелени и битови отпадъци, посочи кметицата на столицата. Тя видя строежа на инсталацията за горене на отпадъци като "европейско бъдеще" и призна, че била получила много съвети, включително от хора от своя екип, да се откаже от инсталацията. Фандъкова определи за "внушения", че новата инсталация ще отрови допълнително въздуха на София и даде пример с Виена, където имало 4 инсталации, а най-старата била в центъра и била архитектурна забележителност. За пример по отношение на горене на отпадъци, което да се превърне в производство на енергия, кметицата даде и скандинавските държави. Фандъкова каза и, че с тази инсталация София ще депонира под 10% от отпадъците си (бел. ред. - сега депонирането е с дял 16%, по думите на кметицата) и с това ще бъде покрита поставената от ЕК цел, която следва да бъде постигната до 2030 година. Освен това, технологията на завода била най-добрата - изгарянето на скара, при 850 градуса температура, което казали консултантите от Дания (бел. ред. - по информация на Actualno.com комисионната за работата на консултантите е 2 млн. евро), а с инсталацията ще намалее "заетостта" на ТЕЦ "София". Кметицата обаче не даде точни числа за отделяните фурани и диоксини, които се сочат като канцерогенни вещества, а само каза, че количеството намалява. Фандъкова добави и, че още днес (17 май) се надява да тръгне специален сайт за инсталацията. Ще има и данни в реално време, включително за качеството на въздуха, които ще идват от мониторингова система, която ще следи работата на инсталацията. Инсталациите непрекъснато се модернизират, завърши с аргументите столичната кметица, която изрично подчерта, че ЕК също ще направи проверка на цялостната интегрирана система за отпадъците, което е още една гаранция.

ГЕРБ опитва да прокара завода за горене на отпадъци в София тази седмица

Докладът за одобрение на параметрите относно строежа на завода за изгаряне на отпадъци в София („Изграждане на инсталация за комб...

Проблемът е, че в доклада пише, че фините прахови частици остават същите, като се добави четвърти комин - не ми се струва логично, моля да ми бъде разяснено, заяви общинският съветник от Реформаторския блок Трайчо Трайков. Зам.-кметът по екология Йоана Христова отговори, че се разглеждали "кумулативно" всички инсталации в системата за отпадъци на София - трябвало да се гледа "кумулативно". Марта Георгива пък директно обвини Фандъкова, че заблуждава с предоставянето на различни данни, хем кани за обществено обсъждане гражданите, хем не дава всички документи, а и говори за политически консенсус - вероятно защото такъв трябвало, за да одобри ЕК проекта. Георгиева добави и, че всъщност фините прахови частици се увеличават с 12,5 тона годишно съгласно ОВОС, а в доклада на Фандъкова това е променено. Кметицата отвърна, че не позволява да бъде обвинявана в неща, които никога не била казвала - не съм твърдяла, че има политически консенсус и това не е необходима част от условията да се защити проектът. А председателят на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към СОС Лорита Радева, съпруга на вътрешния министър Валентин Радев, обвини Георгиева в лъжи и я посъветва да си прочете докладите, а съветникът от ГЕРБ Татяна Георгиева поиска от Марта Георгиева "да се извини в лично отношение на г-жа Фандъкова". Не знам дали да не го разбирам като заплаха предвид семейното ви положение, отвърна Георгиева. В крайна сметка Йоана Христова каза, че нормата при работата на инсталацията щяла да доведе до отделяне на 1 милиграм вредни месии на куб. метър, при европейска норма от 10 милиграма на куб. метър, като се очаква границата по изискванията на ЕС да бъде намалена на 5 милиграма на куб. метър.

Калоян Паргов пък посочи, че се съмнява в цената за изграждане на инсталацията, защото и в миналото ГЕРБ харчели повече за инфраструктура, отколкото всъщност можело. Беше посочено и, че в презентацията на Столична община пишело, че ще се плащат разходи от 18 млн. евро годишно, а в доклада на Фандъкова - 12,5 млн. евро. Йоана Христова обясни, че трябва да се прави разлика що са то оперативни разходи.

Обещания за ползите

Според записаното в проекторешението, инсталацията ще доведе до снижаване на емисии вредни вещества с 46,4 тона годишно, когато говорим за азотен оксид, с 87,2 тона годишно, когато става въпрос за въглероден диоксид и с 6,2 тона годишно що се отнася до фините прахови частици (ФПЧ). Ще бъдат освободени въглеродни квоти от 150 000 тона годишно. Инсталацията ще осигури 93,4% покритие на нуждите от електрическа енергия и топлина на София – 135 000 мегавата ток годишно и 390 000 мегавата топлоенергия. Ще има 10% икономии от консумацията на газ от "Топлофикация София", което значи спестени 12,5 млн. евро годишно. Спестяват се и 5,68 млн. евро годишно за транспорт и оползотворяване на RDF, 410 000 тона годишно преработка на смесени битови отпадъци, 180 000 тона RDF фракция. Ще се намалят сметките за ток с 6%, обещават от ГЕРБ.

Възникна обаче спор относно местата и разходите за депониране на нерециклируем отпадък от новата инсталация. Един от вариантите е Русе - дали общината там ще се съгласи, дойде въпрос към изпълнителната власт в София, на който отговор нямаше.

Подготви ли Столичният общински съвет почвата за бъдещ бум на астматични заболявания?

Третата компонента на отдавна оспорвания и в съда завод за изгаряне на отпадъци – заради липсата на ОВОС, която трябва да бъде из...

Алтернативата на БСП

Искаме заводът за преработка за отпадъци да бъде изграден в с. Яна, а не в ТЕЦ – София, за да спестим замърсяването в София и напрежението сред гражданите. Това каза председателят на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов по време на брифинг във връзка с проекта за трета фаза на завода за преработка на битови отпадъци, предаде Агенция "Фокус".

Паргов определи като недомислица доклада на столичния кмет Йорданка Фандъкова за инсталацията за горене на отпадъци и разкритикува и избраното място за изграждане на инсталацията - ТЕЦ "София". Според него това не е правилното място, заради екологията и напрежението, което се създава на всички 200 хил. души, които живеят в съседните квартали.

"На база на тези транспортни разходи, можем да построим не един, а два завода за отпадъци. По този начин ще спестим още едно замърсяване на София, свързано с фините прахови частици", добави Паргов. Председателят на БСП-София поясни, ако мястото не бъде сменено, десетки камиони с твърдо гориво ще се преминават от централната част на София до ТЕЦ "София, макар г-жа Фандъкова да казва два камиона на ден" - точно аргументът, с който Политическа група 5 поиска доклада на Фандъкова за старт на проекта да не бъде приеман и да се сформира работна група, която да излезе с нова оценка за инициативата. Милка Христова от БСП пък попита колко в крайна сметка ще са курсовете, защото видяла единствено изчисление за увеличение на трафика в София с 0,44%.

Отделно Христова поиска да знае колко ще струват камионите, с които ще се извозват отпадъците за горене, които трябва да отговарят на определени стандарти, както и какви са разходите за курсовете. Тази информация я има в предпроектното проучване, беше отговорът от страна на водещия заседанието Николай Стойнев. А Йоана Христова обясни, че става въпрос за два камиона, които ще карат отпадъците, ще пътуват по 24 километра - за 38 минути.

Стартира делото срещу завода за боклук в София

Днес, 9-ти март, от 14:30 часа в Административен съд София-град стартира делото, инициирано по жалба на жители на столичния район Серди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Палят коледните светлини на София

От днес: Без стари коли в центъра на София

Съдът заседава по делото за изборите за кмет в София

Коледните светлини на новата елха в София грейват на 1 декември (СНИМКИ)

Без изненада: Провал и на третия опит за избор на председател на Столичния общински съвет (ВИДЕО)

"Разочарован съм!": Терзиев за скандала в СОС и отказа на Борис Бонев да бъде председател

Обрат: Борис Бонев отказа да е кандидат за шеф на Столичния общински съвет (СНИМКИ и ВИДЕО)

Автобус и кола се удариха пред Централна гара (СНИМКА)

"Мракобесни времена": Лют скандал и в Столичния общински съвет (ВИДЕО)

Георги Георгиев: Кметът Терзиев назначава директор, уволнен от Фандъкова заради смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София