Ще има ли "реформаторски златен пръст" за новия завод за горене на отпадъци в София?

2196
Ще има ли "реформаторски златен пръст" за новия завод за горене на отпадъци в София?
Снимка: БГНЕС

На ниво "комисия" всички пречки пред строежа на новия завод за горене на отпадъци (бел. ред. – за оползотворяване на RDF (Refuse Derrived Fuel) в София вече са отстранени.

Днес, 15 май, докладът на столичния кмет Йорданка Фандъкова за старт на „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София и оползотворяване на RDF (Refuse Derrived Fuel) отпадък“ беше приет без проблем, но с гласовете на двама от съветниците на групата на вече разпаднали се Реформаторски блок – Стефан Марков и Радослав Абрашев. Предстои докладът да бъде гледан на редовно заседание на Столичния общински съвет (СОС) – на 17 май.

ГЕРБ опитва да прокара завода за горене на отпадъци в София тази седмица

Докладът за одобрение на параметрите относно строежа на завода за изгаряне на отпадъци в София („Изграждане на инсталация за комб...

Предвид факта, че председателят на СОС Елен Герджиков е в командировка в чужбина, ГЕРБ остава с 29 общински съветници от общо 60. Ще бъде любопитно дали при това положение Марков и Абрашев ще изиграят ролата на „златен пръст”.

Припомняме, че общинските съветници от Политическа група 5 – Симеон Славчев, Светльо Витков и Иван Велков, поискаха да не се дава зелена светлина на проекта, а да бъде съставена работна група, която да му направи оценка след по-подробно проучване. Един от основните аргументи за това е липсата на становище от Софийския административен съд относно безопасността на бъдещото предприятие.

Проектът

Съгласно заложеното в проектодоговора, изграждането на инсталацията ще стане от "Топлофикация София". Цената е 157 538 018 евро без ДДС, като 58,28% или 91 813 153 евро идват от Европейския фонд за развитие, а останалите – чрез заем от ЕИБ. Заемът ще се връща 19 години, като още на петета трябва да стартира връщането на главницата. Средно по 5 млн. евро годишно ще се връщат всяка година, а като източници за погасяване на дълга са посочени приходите на "Топлофикация София". Индикативната лихва на заема е 1,5%.

ПГ5 внесе доклад за отмяна на решението на СОС за завода за отпадъци

Във връзка с огромния обществен интерес за изграждането на инсталация в София с оползотворяване на RDF предлагаме да се отмени решение ...

Проектирането и строителството на инсталацията ще отнеме 36 месеца, а още 24 месеца се предвидени за отстраняване на дефекти – след въвеждане в експлоатация. 36 месеца след като заработи предприятието ще може да му се оказва техническа помощ от изпълнителя.

Обещания за ползите

Според записаното в проекторешението, инсталацията ще доведе до снижаване на емисии вредни вещества от самата себе си с 46,4 тона годишно, когато говорим за азотен оксид, с 87,2 тона годишно, когато става въпрос за въглероден диоксид и с 6,2 тона годишно що се отнася до фините прахови частици (ФПЧ). Ще бъдат освободени въглеродни квоти от 150 000 тона годишно.

Инсталацията ще осигури 93,4% покритие на нуждите от електрическа енергия и топлина на София – 135 000 мегавата ток годишно и 390 000 мегавата топлоенергия. Ще има 10% икономии от консумацията на газ от „Топлофикация София“, което значи спестени 12,5 млн. евро годишно. Спестяват се и 5,68 млн. евро годишно за транспорт и оползотворяване на RDF, 410 000 тона годишно преработка на смесени битови отпадъци, 180 000 тона RDF фракция.

Стартира подписка за референдум относно завода за изгаряне на отпадъци в София

Местен референдум за завода за изгаряне на отпадъци и производство на електроенергия от това поискаха от "Демократична България". Осно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com