X
 
 

Ще има ли "реформаторски златен пръст" за новия завод за горене на отпадъци в София?

1314 1
photo of Ще има ли "реформаторски златен пръст" за новия завод за горене на отпадъци в София?
Снимка: БГНЕС
На ниво "комисия" всички пречки пред строежа на новия завод за горене на отпадъци (бел. ред. – за оползотворяване на RDF (Refuse Derrived Fuel) в София вече са отстранени.

Днес, 15 май, докладът на столичния кмет Йорданка Фандъкова за старт на „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София и оползотворяване на RDF (Refuse Derrived Fuel) отпадък“ беше приет без проблем, но с гласовете на двама от съветниците на групата на вече разпаднали се Реформаторски блок – Стефан Марков и Радослав Абрашев. Предстои докладът да бъде гледан на редовно заседание на Столичния общински съвет (СОС) – на 17 май.

ГЕРБ опитва да прокара завода за горене на отпадъци в София тази седмица

Докладът за одобрение на параметрите относно строежа на завода за изгаряне на отпадъци в София („Изграждане на инсталация за комб...

Предвид факта, че председателят на СОС Елен Герджиков е в командировка в чужбина, ГЕРБ остава с 29 общински съветници от общо 60. Ще бъде любопитно дали при това положение Марков и Абрашев ще изиграят ролата на „златен пръст”.

Припомняме, че общинските съветници от Политическа група 5 – Симеон Славчев, Светльо Витков и Иван Велков, поискаха да не се дава зелена светлина на проекта, а да бъде съставена работна група, която да му направи оценка след по-подробно проучване. Един от основните аргументи за това е липсата на становище от Софийския административен съд относно безопасността на бъдещото предприятие.

Проектът

ПГ5 внесе доклад за отмяна на решението на СОС за завода за отпадъци

Във връзка с огромния обществен интерес за изграждането на инсталация в София с оползотворяване на RDF предлагаме да се отмени решение ...

Съгласно заложеното в проектодоговора, изграждането на инсталацията ще стане от "Топлофикация София". Цената е 157 538 018 евро без ДДС, като 58,28% или 91 813 153 евро идват от Европейския фонд за развитие, а останалите – чрез заем от ЕИБ. Заемът ще се връща 19 години, като още на петета трябва да стартира връщането на главницата. Средно по 5 млн. евро годишно ще се връщат всяка година, а като източници за погасяване на дълга са посочени приходите на "Топлофикация София". Индикативната лихва на заема е 1,5%.

Проектирането и строителството на инсталацията ще отнеме 36 месеца, а още 24 месеца се предвидени за отстраняване на дефекти – след въвеждане в експлоатация. 36 месеца след като заработи предприятието ще може да му се оказва техническа помощ от изпълнителя.

Обещания за ползите

Стартира подписка за референдум относно завода за изгаряне на отпадъци в София

Местен референдум за завода за изгаряне на отпадъци и производство на електроенергия от това поискаха от "Демократична България". Осно...

Според записаното в проекторешението, инсталацията ще доведе до снижаване на емисии вредни вещества от самата себе си с 46,4 тона годишно, когато говорим за азотен оксид, с 87,2 тона годишно, когато става въпрос за въглероден диоксид и с 6,2 тона годишно що се отнася до фините прахови частици (ФПЧ). Ще бъдат освободени въглеродни квоти от 150 000 тона годишно.

Инсталацията ще осигури 93,4% покритие на нуждите от електрическа енергия и топлина на София – 135 000 мегавата ток годишно и 390 000 мегавата топлоенергия. Ще има 10% икономии от консумацията на газ от „Топлофикация София“, което значи спестени 12,5 млн. евро годишно. Спестяват се и 5,68 млн. евро годишно за транспорт и оползотворяване на RDF, 410 000 тона годишно преработка на смесени битови отпадъци, 180 000 тона RDF фракция.

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    Доста неграмотно написана и манипулативна. Къде са позициите на въпросните съветници от Реформаторския блок?
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Екипи дебнат хора, изхвърлящи отпадъци н...

Работна група, която ще следи и санкционира нарушители, изхвърлящи отпадъци на нерегламентирани за целта места, е създадена в Община Ас...