X
 
 

Ще има ли "реформаторски златен пръст" за новия завод за горене на отпадъци в София?

1346 1
photo of Ще има ли "реформаторски златен пръст" за новия завод за горене на отпадъци в София?
Снимка: БГНЕС
На ниво "комисия" всички пречки пред строежа на новия завод за горене на отпадъци (бел. ред. – за оползотворяване на RDF (Refuse Derrived Fuel) в София вече са отстранени.

Днес, 15 май, докладът на столичния кмет Йорданка Фандъкова за старт на „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София и оползотворяване на RDF (Refuse Derrived Fuel) отпадък“ беше приет без проблем, но с гласовете на двама от съветниците на групата на вече разпаднали се Реформаторски блок – Стефан Марков и Радослав Абрашев. Предстои докладът да бъде гледан на редовно заседание на Столичния общински съвет (СОС) – на 17 май.

ГЕРБ опитва да прокара завода за горене на отпадъци в София тази седмица

Докладът за одобрение на параметрите относно строежа на завода за изгаряне на отпадъци в София („Изграждане на инсталация за комб...

Предвид факта, че председателят на СОС Елен Герджиков е в командировка в чужбина, ГЕРБ остава с 29 общински съветници от общо 60. Ще бъде любопитно дали при това положение Марков и Абрашев ще изиграят ролата на „златен пръст”.

Припомняме, че общинските съветници от Политическа група 5 – Симеон Славчев, Светльо Витков и Иван Велков, поискаха да не се дава зелена светлина на проекта, а да бъде съставена работна група, която да му направи оценка след по-подробно проучване. Един от основните аргументи за това е липсата на становище от Софийския административен съд относно безопасността на бъдещото предприятие.

Проектът

Съгласно заложеното в проектодоговора, изграждането на инсталацията ще стане от "Топлофикация София". Цената е 157 538 018 евро без ДДС, като 58,28% или 91 813 153 евро идват от Европейския фонд за развитие, а останалите – чрез заем от ЕИБ. Заемът ще се връща 19 години, като още на петета трябва да стартира връщането на главницата. Средно по 5 млн. евро годишно ще се връщат всяка година, а като източници за погасяване на дълга са посочени приходите на "Топлофикация София". Индикативната лихва на заема е 1,5%.

ПГ5 внесе доклад за отмяна на решението на СОС за завода за отпадъци

Във връзка с огромния обществен интерес за изграждането на инсталация в София с оползотворяване на RDF предлагаме да се отмени решение ...

Проектирането и строителството на инсталацията ще отнеме 36 месеца, а още 24 месеца се предвидени за отстраняване на дефекти – след въвеждане в експлоатация. 36 месеца след като заработи предприятието ще може да му се оказва техническа помощ от изпълнителя.

Обещания за ползите

Според записаното в проекторешението, инсталацията ще доведе до снижаване на емисии вредни вещества от самата себе си с 46,4 тона годишно, когато говорим за азотен оксид, с 87,2 тона годишно, когато става въпрос за въглероден диоксид и с 6,2 тона годишно що се отнася до фините прахови частици (ФПЧ). Ще бъдат освободени въглеродни квоти от 150 000 тона годишно.

Инсталацията ще осигури 93,4% покритие на нуждите от електрическа енергия и топлина на София – 135 000 мегавата ток годишно и 390 000 мегавата топлоенергия. Ще има 10% икономии от консумацията на газ от „Топлофикация София“, което значи спестени 12,5 млн. евро годишно. Спестяват се и 5,68 млн. евро годишно за транспорт и оползотворяване на RDF, 410 000 тона годишно преработка на смесени битови отпадъци, 180 000 тона RDF фракция.

Стартира подписка за референдум относно завода за изгаряне на отпадъци в София

Местен референдум за завода за изгаряне на отпадъци и производство на електроенергия от това поискаха от "Демократична България". Осно...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    Доста неграмотно написана и манипулативна. Къде са позициите на въпросните съветници от Реформаторския блок?
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Гръцката кухня – здравословна и неповтор...

Meze е общото име на многобройните малки ястия, които обичайно се сервират с вино, узо или домашно приготвено ципуро. Те са неразделна ...

Последно в Актуално