ГЕРБ опитва да прокара завода за горене на отпадъци в София тази седмица

3766
ГЕРБ опитва да прокара завода за горене на отпадъци в София тази седмица
Снимка: БГНЕС

Докладът за одобрение на параметрите относно строежа на завода за изгаряне на отпадъци в София („Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София и оползотворяване на RDF (Refuse Derrived Fuel) отпадък“) вече е включен като точка в дневния ред на следващото заседание на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори на Столичния общински съвет (СОС). Заседанието ще се проведе утре, 15 май, а по информация на Actualno.com се предвижда на заседанието на СОС в четвъртък (17 май) да има опит одобряването на строежа на предприятието да мине като извънредна точка в дневния ред.

Срещу решението проектът да започне се обявяват общинските съветници от Политическа група 5 – Симеон Славчев, Светльо Витков и Иван Велков, които вкарват искането си като допълнителна точка. Те изброяват и пет причини за позицията си – липса на консенсус относно избраната технология за горене на отпадъци RDF (Refuse Derrived Fuel), липсата на становище от Софийския административен съд относно безопасността на бъдещото предприятие (бел. ред. - на територията на "Топлофикация София" зад Централна гара), липсата на актуален и подробен анализ за всички технологични решения за оползотворяване на RDF от завода за механично и биологично третиране на твърдите отпадъци в София, недостатъчната финансова и икономическа обосновка и факта, че всеки ден ще има увеличен трафик в центъра на София заради десетките камиони, които ще карат отпадъци към инсталацията. С тези аргументи съветниците предлагат да не се дава зелена светлина за проекта, а да се направи работна група за допълнителна оценка и търсене на алтернатива.

ПГ5 внесе доклад за отмяна на решението на СОС за завода за отпадъци

Във връзка с огромния обществен интерес за изграждането на инсталация в София с оползотворяване на RDF предлагаме да се отмени решение ...

Проектът

Съгласно заложеното в проектодоговора, изграждането на инсталацията ще стане от "Топлофикация София". Цената е 157 538 018 евро без ДДС, като 58,28% или 91 813 153 евро идват от Европейския фонд за развитие, а останалите – чрез заем от ЕИБ. Заемът ще се връща 19 години, като още на петета трябва да стартира връщането на главницата.Средно по 5 млн. евро годишно ще се връщат всяка година, а като източници за погасяване на дълга са посочени приходите на "Топлофикация София". Индикативната лихва на заема е 1,5%.

Проектирането и строителството на инсталацията ще отнеме 36 месеца, а още 24 месеца се предвидени за отстраняване на дефекти – след въвеждане в експлоатация. 36 месеца след като заработи предприятието ще може да му се оказва техническа помощ от изпълнителя.

Обещания за ползите

Стартира подписка за референдум относно завода за изгаряне на отпадъци в София

Местен референдум за завода за изгаряне на отпадъци и производство на електроенергия от това поискаха от "Демократична България". Осно...

Според записаното в проекторешението, инсталацията ще доведе до снижаване на емисии вредни вещества от самата себе си с 46,4 тона годишно, когато говорим за азотен оксид, с 87,2 тона годишно, когато става въпрос за въглероден диоксид и с 6,2 тона годишно що се отнася до фините прахови частици (ФПЧ). Ще бъдат освободени въглеродни квоти от 150 000 тона годишно.

Инсталацията ще осигури 93,4% покритие на нуждите от електрическа енергия и топлина на София – 135 000 мегавата ток годишно и 390 000 мегавата топлоенергия. Ще има 10% икономии от консумацията на газ от „Топлофикация София“, което значи спестени 12,5 млн. евро годишно. Спестяват се и 5,68 млн. евро годишно за транспорт и оползотворяване на RDF, 410 000 тона годишно преработка на смесени битови отпадъци, 180 000 тона RDF фракция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София