X
 
 

"Демократична България" към десни в СОС: Следим как гласувате за инсталацията за горене на отпадъци

1102 4
photo of "Демократична България" към десни в СОС: Следим как гласувате за инсталацията за горене на отпадъци
Снимка: Actualno.com/Милена Славкова
Предполагаме, че някои от общинските съветници от Реформаторския блок ще подкрепят доклада на столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на утрешното заседание на Столичния общински съвет (СОС). Това заявиха лидерите на "Демократична България" при внасянето на подписката, с която искат провеждане на местен референдум за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци (RDF) в София.

Ще бъде много важно кой къде стои политически – става дума как се вземат решенията в най-големия български град. Искаме ли гражданите да вземат информирано решение или да караме по технологията на варене на жабите? Това каза бившият правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов пред Actualno.com. Той коментира темата предвид факта, че на вчерашното заседание на комисията по екология докладът на Фандъкова за даване на зелена светлина на проекта мина с помощта на гласовете на общинските съветници от Реформаторския блок Стефан Марков и Радослав Абрашев.

Ще има ли "реформаторски златен пръст" за новия завод за горене на отпадъци в София?

На ниво "комисия" всички пречки пред строежа на новия завод за горене на отпадъци (бел. ред. – за оползотворяване на RDF (Refuse ...

С внесената в Столична община подписка, "Демократична България" иска три неща:

1. Референдум за изграждането в София на инсталация за изгаряне на отпадъци, финансирано с общински дълг.

2. Управлението на отпадъците в София да се приведе в съответствие с политиките на Европейския съюз, за да бъдат постигнати заложените за 2030 г. високи цели за рециклиране и депониране.

3. Задължително поименно гласуване на заседанията на Столичния общински съвет.

ГЕРБ опитва да прокара завода за горене на отпадъци в София тази седмица

Докладът за одобрение на параметрите относно строежа на завода за изгаряне на отпадъци в София („Изграждане на инсталация за комб...

Изрично беше посочено, че много от подробностите по проекта не са ясни на гражданите. Например – че "Топлофикация София" ще трябва да плаща обезщетение, ако няма достатъчно количество отпадък, който да изгаря в новата инсталация. Това значи, че жителите и гостите на София ще са стимулирани да "произвеждат" боклук, не да рециклират. Алтернативата е изгарянето на отпадъци да продължи, както досега и да се помисли за проект като този в Любляна, казаха от "Демократична България".

Проектът съгласно доклада на Фандъкова

Съгласно заложеното в проектодоговора, изграждането на инсталацията ще стане от "Топлофикация София". Цената е 157 538 018 евро без ДДС, като 58,28% или 91 813 153 евро идват от Европейския фонд за развитие, а останалите – чрез заем от ЕИБ. Заемът ще се връща 19 години, като още на петета трябва да стартира връщането на главницата. Средно по 5 млн. евро годишно ще се връщат всяка година, а като източници за погасяване на дълга са посочени приходите на "Топлофикация София". Индикативната лихва на заема е 1,5%. Проектирането и строителството на инсталацията ще отнеме 36 месеца, а още 24 месеца се предвидени за отстраняване на дефекти – след въвеждане в експлоатация. 36 месеца след като заработи предприятието ще може да му се оказва техническа помощ от изпълнителя.

Обещания за ползите

Според записаното в проекторешението, инсталацията ще доведе до снижаване на емисии вредни вещества от самата себе си с 46,4 тона годишно, когато говорим за азотен оксид, с 87,2 тона годишно, когато става въпрос за въглероден диоксид и с 6,2 тона годишно що се отнася до фините прахови частици (ФПЧ). Ще бъдат освободени въглеродни квоти от 150 000 тона годишно. Инсталацията ще осигури 93,4% покритие на нуждите от електрическа енергия и топлина на София – 135 000 мегавата ток годишно и 390 000 мегавата топлоенергия. Ще има 10% икономии от консумацията на газ от „Топлофикация София“, което значи спестени 12,5 млн. евро годишно. Спестяват се и 5,68 млн. евро годишно за транспорт и оползотворяване на RDF, 410 000 тона годишно преработка на смесени битови отпадъци, 180 000 тона RDF фракция.

Подготви ли Столичният общински съвет почвата за бъдещ бум на астматични заболявания?

Третата компонента на отдавна оспорвания и в съда завод за изгаряне на отпадъци – заради липсата на ОВОС, която трябва да бъде из...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Чак условия ще поставят, за проект, който го има в цяла Европа. В Европа по-прости ли са от българите? Пак има неудовлетворени икономически интереси в малките десни партийки...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Асен 2 Асен преди 10 месеца Профил на трол?
  Кой го пита, кой го слуша Христо Иванов, един доказано провален човек във всяко отношение.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Екатерина 1 Екатерина преди 10 месеца Профил на трол?
  Да разбирам ли, че така наречените "Демократична България" са ЖАБИТЕ предвождани от Талибана Ристьо ?
 • Киро Турука 1.1 Киро Турука преди 10 месеца Профил на трол?
  Те са жабите, като има и хлебарки, но основната им ударна маса са Джендъри и обратни светофари .
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Цецка Цачева подава оставка заради Апарт...

Правосъдният министър Цецка Цачева ще подаде оставка заради купения от нея евтин апартамент в столичния квартал "Изток", потвърдих...

Последно в Актуално